Economic, Stiri

Chiria Antenelor, PAGUBĂ la stat. Cât plătesc Antenele chirie?

Televiziunile lui Dan Voiculescu plătesc chirii modice către stat. O demonstrează cele mai recente documente dezvăluite de jurnalistul Stelian Negrea. Conform acestora, Antena 1 S.A. a plătit timp de 8 ani o chirie lunară de doar 650 de dolari pentru spaţiul de la cinematograful Excelsior, unde se filmează mai multe emisiuni din cadrul trustului.

intact_05560200

Contractul dintre Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor “RomaniaFilm” şi Antena 1 S.A. a fost încheiat în 2002, pe o perioadă de 3 ani. Conform documentului, “obiectul contractului constituie folosirea temporară de către locatar a cinematografului Excelsior şi spaţiile anexe. Locatarul va plăti locatorului echivalentul în lei a 650 de dolari pe lună.”, se arată în documentele publicate de jurnalistul Stelian Negrea.

Conform aceluiaşi document, pentru primele 3 luni în perioada amenajării, chiria va fi de 50%, respectiv echivalentul în lei a 325 de dolari pe lună.

La expirarea contractului, Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor “RomaniaFilm” şi Antena 1 S.A. a semnat un nou contract, de această dată pe o perioadă de 5 ani. Singura modificare adusă contractului este valoarea chiriei, de la 650 de dolari, la 650 de euro pe lună, scrie Stelian Negrea pe blogul său.

În contracte nu este specificată suprafaţa totală a cinematografului Excelsior, însă doar sala are o suprafaţă de 1.790 de metri pătraţi.

Jurnalistul Stelian Negrea spune că Antena 1 S.A a plătit o chirie derizorie în aceşti ani, având în vedere că preţul de vânzare al unui punct de audienţă variază intre 100-150 de euro, iar emisiunile care se filmează la Excelsior au un rating bun.

Conform unor calcule, cu numai 30 de secunde de publicitate vândută în cadrul programelor tv, ANtena 1 poate plăti chiria către RADEF, companie deţinută de Ministerul Culturii.