IT&C, Stiri

Chinezii vor să pună mâna pe BlackBerry

Compania BlackBerry ar putea fi vândută, dacă statul canadian îşi va da acordul!

naharnetcom_94105700

Grupul chinez Lenovo se pregăteşte pentru o posibilă ofertă pentru preluarea integrală a producătorului canadian de smartphone-uri BlackBerry, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate situaţiei.

Producătorul de PC-uri şi smartphone-uri Lenovo a intrat, se pare, într-un acord de confidenţialitate cu BlackBerry care îi permite să inspecteze în detaliu situaţia financiară a companiei canadiene.

Un reprezentant al BlackBerry a afirmat că firma nu are de gând să facă vreun anunţ privind procesul de evaluare a alternativelor strategice înainte de aprobarea unei eventuale tranzacţii.

BlackBerry a încheiat în luna septembrie un acord preliminar de preluare în valoare de 4,7 miliarde de dolari, cu un consorţiu de investitori canadieni condus de grupul de asigurări Fairfax Financial Holdings, unul dintre cei mai mari acţionari ai producătorului de smartphone-uri.

Lenovo este unul dintre cei mai importanţi investitori interesaţi să preia compania canadiană, potrivit unor surse. În cursă s-ar afla şi fondul Cerberus Capital Management, dar şi cofondatorul BlackBerry, Mike Lazaridis.

BlackBerry a început în august să caute investitori interesaţi să preia compania, după mai mulţi ani de declin odată cu ascensiunea Apple şi Samsung pe piaţa smartphone-urilor.

Preluarea companiei de către grupul Lenovo ar fi una dintre cele mai vizibile investiţii chineze într-o afacere din vest şi va atrage cu siguranţă atenţia autorităţilor din Canada şi Statele Unite, notează WSJ.

Conform legii, orice ofertă din străinătate de peste 344 milioane dolari canadieni pentru o companie din Canada trebuie avizată mai întâi de guvern, care va evalua dacă acordul aduce “beneficii economice nete” sau dacă reprezintă un risc.

Săptămâna trecută, guvernul din Canada a respins, din considerente de securitate naţională, un contract prin care miliardarul egiptean Naguib Sawiris urma să preia o divizie a companiei canadiene Manitoba Telecom.

Afacerile Manitoba sunt mai puţin importante decât BlackBerry din punct de vedere strategic pentu guvernul canadian.

Smartphone-urile BlackBerry sunt utilizate la scară largă de către agenţi şi funcţionari publici ai guvernelor din Canada şi SUA, inclusiv în cadrul Departamentului Apărării de la Washington.

În 2010, guvernul canadian a blocat o mega tranzacţie de 39 miliarde de dolari prin care gigantul australian BHP Billiton a încercat să preia producătorul de îngrăşământ Potash Corp. Guvernul a invocat atunci importanţa economică strategică a Potash Corp.

Lenovo a preluat în 2004 divizia producătoare de PC-uri a grupului IBM, pentru 1,25 miliarde de dolari. În prezent, Lenovo se bate cu Hewlett-Packard (SUA) pentru prima poziţie pe piaţa computerelor personale după vânzări.

În acestă vară, compania chineză Shuangui International Holdings a preluat producătorul american de carne de porc Shithfield Foods pentru 4,7 miliarde de dolari.

Lenovo produce computere personale, smartphone-uri, tablete, servere şi periferice pentru computere, precum tastaturi şi mauşi.