Featured, IT&C

Chinezii de la Huawei, acuzaţi de spionaj

Recent a apărut informația că Vodafone ar fi găsit vulnerabilități în routerele Huawei. Asta ar fi ajutat compania să spioneze utilizatorii. Povestea e mai complicată decât atât și abia acum aflăm detalii importante din anchetă. Vodafone Italia ar fi descoperit problemele, au fost rezolvate între timp, doar că lucrurile nu se opresc aici. Huawei a spus, până acum, că nu spionează utilizatorii pentru statul chinez.

Informația despre spionajul Huawei susținea că routerele folosite de Vodafone în Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie, aveau vulnerabilităţi, care puteau prelua controlul acestor echipamente. Acum aflăm că acea „portiță” din routerele Huawei ar fi fost doar un protocol de rețea simplu, bazat pe text, ce este folosit pentru accesarea de la distanță a calculatoarelor numit Telnet.

Dacă informația inițială s-ar fi confirmat, prin această vulnerabilitate backdoor, Huawei ar avea acces neautorizat la datele clienților. Totuși, cei de la Vodafone spun că acea „portiță” era doar un serviciu de diagnosticare, unul neprecizat în documentele oficiale, dar nu ar fi ceva grav.

De ce Vodafone a crezut că Huawei spionează utilizatorii
„Acestă portiță nu ar fi fost accesibilă de pe Internet. Cei de la Bloomberg au făcut o greșeală când spun că Huawei ar fi putut avea acces neautorizat”, au declarat reprezentanți ai companiei Vodafone.

„Problemele au fost identificate în urma unui audit pe care noi l-am inițiat, parte din măsurile noastre de securitate, și au fost rezolvate de Huawei la vremea respectivă”, au adăugat reprezentanții Vodafone.

Anumiţi angajaţi ai operatorului au declarat, sub protecţia anonimatului, că aceste echipamente nu au fost „reparate”. Multe dintre ele ar fi rămas vulnerabile mult timp după ce problema a fost depistată.

Cu ce a greșit chinezi e că n-a raportat că a implementat acel protocol pe routere și că nu a vrut să-l scoată imediat (explicând că este nevoie de acest protocol pentru a diagnostica rețeaua), dar este clar că acest tip de vulnerabilitate nu este o unealtă de spionaj din partea Beijingului.

blank