China
International

China și Coreea de Sud sunt în conflict din cauza unui sistem anti-rachetă: „Este un pericol ascuns uriaș”

China și Coreea de Sud au reluat un conflict legat de un sistem de scut antirachetă american amplasat pe teritoriu sud-coreean și despre care chinezii susțin că reprezintă o „amenințare” la adresa securității lor, relatează Reuters.

Conflictul dintre guvernele de la Beijing și Seul revine în atenție în condițiile în care noua administrație sud-coreeană spera că va putea să atenueze probleme mai vechi în relațiile chino-coreene.

Conflictul dintre  China și Coreea de Sud a pornit din cauza sistemului Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) și vine după prima vizită a noului șef al diplomației sud-coreene la Beijing, într-o perioadă în care guvernul de la Seul încearcă să imbunătățească relațiile cu China.

Chinezii susțin că radarul foarte puternic al THAAD poate să fie folosit pentru a spiona spațiul aerian al țării și a blocat mai multe importuri culturale și comerciale după ce guvernul de la Seul a anunțat amplasarea lui, în 2016.

Administrația prezidențială sud-coreeană a transmis, joi, că sistemul amplasat pe teritoriul țării este menit să fie un sistem defensiv. Declarația vine după ce China a cerut imperativ Coreei de Sud să nu mai desfășoare alte baterii și să limiteze folosirea celor existente.

Noul președinte sud-coreean, Yoon Suk-yeol, care vede sistemul drept esențial pentru a contracara rachetele nord-coreene, s-a angajat să nu mai onoreze promisiunile administrației precedente de a limita noi desfășurări ale THAAD, de a nu mai participa la scutul global al SUA și de a nu forma o alianță trilaterală cu Japonia și SUA.

În campania electorală, Yoon anunța că va cumpăra o nouă baterie THAAD, însă de când a preluat funcția, guvernul său a susținut că se concentrează pe „normalizarea” operării sistemului existent.

Ministrul de externe sud-coreean, Park Jin, și cel chinez, Wang Yi, s-au întâlnit, marți, pentru a găsi modalități de a redeschide negocierile de denuclearizare cu Coreea de Nord și pentru a relua exporturile culturale, precum muzica K-Pop sau filmele sud-coreene spre China, blocate din 2016.

Wang a spus, miercuri că el și Park „s-au pus de acord ca fiecare să ia în considerare îngrijorările legitime ale celuilalt și să continue să gestioneze prudent și adecvat problema pentru ca ea să nu devină o piedică în fața dezvoltării relațiilor bilaterale”.

Totuși, chinezii spun că THAAD „subminează interesele strategice de securitate ale Chinei”. Ulterior, presa de stat chineză a scris că THAAD este „un pericol ascuns uriaș care nu poate fi evitat în discuțiile dintre China și Coreea de Sud”.

blank