China
International

China pregătește 1.000 de bombe nucleare pe raza de acțiune a SUA și a Europei

China studiază folosirea căilor ferate de mare viteză echipate cu lansatoare de rachete pentru a muta, potrivit unui cercetător militar, până la 1.000 de focoase nucleare pe raza de acțiune a unor ținte din SUA și Europa.

Rick Fischer, un cercetător militar chinez de la Global Taiwan Institute, a declarat pentru The Sun că un astfel de sistem feroviar de mare viteză ar putea permite Chinei să găzduiască și să susțină încă 1.000 de focoase nucleare, pe care le poate muta în diferite părți ale țării, pentru a pune armele pe raza de acțiune a unor ținte din Europa sau din SUA.

„Nu este de neconceput ca sistemul feroviar al Chinei să poată susține 1.000 de focoase suplimentare capabile să atingă ținte europene și americane”, a spus Fischer.

În martie, South China Morning Post a relatat că cercetătorii chinezi consideră că lansatoarele de rachete balistice pe șine de mare viteză ar putea fi mai potrivite pentru a muta și lansa rachete balistice cu capacitate nucleară decât se credea anterior.

Sistemul feroviar de mare viteză dispune de trenuri care pot circula cu până la 320 km/oră, cu 16 vagoane capabile să transporte 60 de tone. Se crede că o rachetă balistică intercontinentală Dongfeng-41 (DF-41) a Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) măsoară aproximativ 22 de metri lungime și doi metri în diametru. Teoretic, DF-41 ar putea încăpea bine în interiorul unui vagon tipic de tren de viteză, care măsoară aproximativ 27 de metri lungime și trei metri în diametru.

Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), racheta chineză DF-41 mobilă pe șosea poate fi echipată cu până la 10 focoase nucleare în același timp, într-o configurație cunoscută sub numele de „vehicul cu țintire independentă multiplă (MIRV)”.

DF-41 are o rază de acțiune estimată între 7.400 și 9.300 de mile. Distanța de la unul dintre cele mai estice orașe din China, Hegang, până la Los Angeles, California, este de aproximativ 5.400 de mile. Distanța de la Shanghai la New York este de aproximativ 6.400 de mile.

Toată Europa s-ar afla, de asemenea, în raza de acțiune estimată a unui DF-41 lansat din regiunea vestică chineză Xinjiang.

blank