China
Featured, International

China îndeamnă populația să facă provizii alimentare

China îndeamnă populația să-și facă provizii alimentare și rezerve de produse de primă necesitate, pentru a face față nevoilor zilnice și situațiilor de urgență. Oamenii nu au primit explicații pentru acest apel și se tem că ţara ar putea fi amenințată de lipsa alimentelor. Anunțul a fost postat luni seară pe site-ul Ministerului Comerţului.

Ministerul Comerţului din China face apel și la autorităţile locale să faciliteze fluxurile de aprovizionare, să monitorizeze rezervele de carne şi de legume şi să menţină stabilitatea preţurilor.

China strânge provizii alimentare în contextul pandemiei
Apelul vine într-un moment în care Guvernul de la Beijing încearcă să combată reapariţia unor focare sporadice de COVID-19, dar nu s-au oferit explicații clare privind motivul pentru care a fost făcut. La începutul anului 2020, când China se afla în plină pandemie de COVID-19, lanţurile de aprovizionare au fost grav afectate de intrarea în carantină a mai multor zone din ţară şi de blocarea multor axe rutiere.

China este primul importator mondial de produse alimentare, o situaţie care o face vulnerabilă la tensiuni diplomatice, cum sunt cele în desfăşurare cu mari furnizori precum SUA, Canada sau Australia.

Luna trecută, preţurile la 28 de produse alimentare au crescut cu 16% comparativ cu luna precedentă, a relatat luni presa chineză, citând date oficiale.

China a fost lovită de asemenea în această vară de inundaţii care au perturbat producţia agricolă şi au dus la majorarea preţurilor. Schimbările climatice riscă să ducă la creşterea frecvenţei acestui tip de catastrofe naturale. Anul trecut, preşedintele Xi Jinping a făcut apel la concetăţeni să economisească provizii alimentare și a denunţat risipa de hrană.