China anunţă că a alungat crucişătorul cu rachete ghidate USS
International

China anunţă că a alungat crucişătorul cu rachete ghidate USS Chancellorsville american în apropierea Insulelor Spratly

China a anunţat marţi că a alungat un crucişător american cu rachete ghidate ce „a pătruns ilegal” în apele din apropierea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud, un anunţ contestat de Marina SUA, informează Reuters, scrie Agerpres.

„Acţiunile armatei americane au violat grav suveranitatea şi securitatea Chinei”, a declarat Tian Junli, purtător de cuvânt al Comandamentul Teatrului de Sud al Armatei Populare de Eliberare.

Nava în cauză, crucişătorul cu rachete ghidate USS Chancellorsville, a navigat recent prin Strâmtoarea Taiwan.

Într-un comunicat, Marina SUA a comunicat că afirmaţiile Chinei sunt „false”, numindu-le „cele mai recente dintr-un şir lung de acţiuni ale RPC (Republica Populară Chineză n.r.) de a denatura operaţiunile maritime legale ale Statelor Unite”.

„USS Chancellorsville a condus acest FONOP în conformitate cu dreptul internaţional şi apoi a continuat să desfăşoare operaţiuni normale în apele unde se aplică libertăţile mării libere”, potrivit comunicatului, referindu-se la „libertatea operaţiunii de navigaţie” prin acronimul său militar FONOP. „Statele Unite apără dreptul fiecărei naţiuni de a zbura, naviga şi opera oriunde permite dreptul internaţional”, se notează în comunicat.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud şi aceste ape au devenit unul dintre multele puncte nevralgice în relaţia cu Statele Unite.

Statele Unite resping ceea ce numesc revendicările teritoriale ilegale ale Chinei în aceste ape bogate în resurse, aminteşte Reuters.

Navele de război americane au trecut prin Marea Chinei de Sud cu o frecvenţă tot mai mare în ultimii ani, într-un efort de a arăta că pretenţiile chineze nu sunt valide.

Mai devreme, armata chineză a declarat că cea mai recentă trecere a unui crucişător american arată că Statele Unite sunt un „risc pentru securitate” în Marea Chinei de Sud şi că aceasta „este o altă dovadă (…) a hegemoniei lor în navigaţia şi militarizarea Mării Chinei de Sud”.

Armata chineză a anunţat că trupele sale vor rămâne în alertă maximă, a scris Comandamentul Teatrului de Sud pe contul său de pe reţeaua socială WeChat.

blank