Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că 52 de avioane de război din china au făcut incursiuni în zona sa de identificare a apărării aeriene luni. Este cel mai mare număr de când insula a început să raporteze public astfel de activități anul trecut.

Acțiunea din china vine la doar o zi după ce 39 de avioane militare au zburat în zonă, sâmbătă. Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că cele 52 de avioane chineze includeau 34 de avioane de luptă J-16, 12 bombardiere H-6, două avioane SU-30, două avioane Y-8 de luptă anti / submarină și două avioane KJ-500 de avertizare timpurie și avioane de control.

Drept răspuns, ministerul a declarat că au fost emise avertismente radio și că au fost implementate sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitatea. Potrivit declarațiilor acestuia, din avertismentele taiwanezilor s-a înțeles că le-au cerut „să se întoarcă și să plece imediat” la intrarea lor în ADIZ.

În același timp, presa internațională notează faptul că avioanele nu au încălcat spațiul aerian suveran din Taiwan, care se întinde pe 12 mile marine de coasta sa. Administrația Federală a Aviației din SUA definește un ADIZ ca „o zonă desemnată a spațiului aerian deasupra uscatului sau a apei în cadrul căreia o țară necesită identificarea imediată și pozitivă, localizarea și controlul traficului aerian al aeronavelor în interesul securității naționale a țării”.

Potrivit unei statistici oferită de Ministerul Apărării, au avut loc 145 de incursiuni ale avioanelor de război chineze în ADIZ în doar 4 zile. După ce Taiwanul a raportat incursiuni record în weekend, forțele sale aeriene au lansat un videoclip promoțional pe Facebook care a declarat că este hotărât să-și apere spațiul aerian.