Economic, Featured, Promo

Chiar poți să economisești bani folosind panouri fotovoltaice?

Fără îndoială sistemele fotovoltaice sunt privite în ultimii ani ca ultima modă în materie de producere a energiei electrice. Proprietarii de case vorbesc despre ele cu admirație; Întreprinderile marii și medii unde suprafața permite instalarea lor adaugă sistemele fotovoltaice pe lista de dotări; Iar guvernele din diferite țări ale lumii le încurajează instalarea prin oferirea de subvenții celor interesați. Datorită faptului că produc energie electrică fără a polua mediul, beneficiile înlocuirii surselor tradiționale de energie cu panouri fotovoltaice sunt evidente pentru sănătatea întregului ecosistem. Dar chiar sunt ele prietenoase și cu buzunarul nostru?

 

3 Motive pentru care cheltuiești mai puțin pe energie dacă instalezi panouri fotovoltaice

 

#1 Costul energiei electrice nu va scădea niciodată

 

Un studiu de doar câteva minute analizând producția și consumul de energie electrică din România în funcție de tipul de producători ne ajută să înțelegem că valoarea afișată pe factura la energie electrică nu va scădea niciodată.

 

După energia hidroelectrică care asigură aproximativ 30%din necesarul energiei electrice consumate în țara noastră, cărbunele este cea mai folosită sursă. El asigură un total de aproximativ 24 procente din necesarul de energie. Cu o eficiență de două ori mai scăzută, o a treia sursă de curent electric este energia nucleară, urmată de hidrocarburi.

 

Din păcate însă, toate cele patru surse de energie electrică, chiar dacă unele dintre ele nu în mod direct, poluează mai mult sau mai puțin mediul și nici nu pot fi considerate surse sustenabile, unele fiind chiar resurse limitate.

 

Soarele pe de altă parte, reprezintă o sursă de energie absolut gratuită și inepuizabilă pentru fiecare dintre noi. Odată ce ne-am asigurat că dispunem de tehnologia necesară pentru a-i înmagazina puterea, soarele ne asigură curent electric nelimitat.

 

#2 Orele de lumină sunt mai mult decât suficiente și iarna

 

Utilizarea panourilor fotovoltaice se transformă într-o temă de discuție atunci când locuiești într-o zonă geografică unde nu dispui decât de câteva ore de soare pe zi. În țările nordice de exemplu sunt cazuri în care panourile, dacă nu sunt instalate pe o suprafață îndeajuns de generoasă, nu reușesc să facă față consumului casnic de energie electrică.

 

În România însă, chiar și în decembrie, luna cu cele mai puține ore de lumină pe zi, soarele strălucește pentru un interval de nouă ore. Chiar daca sistemul va produce cu pana la de 5 ori mai putina energie decat vara, este suficient ca sa se vada o diferenta considerabila pe factura de electricitate. Din acest punct de vedere, poți fi convins că odată ce le-ai instalat, ți-ai câștigat independența energetică deoarece natura este generoasă.

 

#3 Cu subvenții guvernamentale amortizezi rapid investiția

 

Ca pentru orice investiție, ca să evaluezi meritele ei, trebuie să te gândești la timpul de amortizare. Pentru un apartament cumpărat spre închiriere de exemplu, trebuie să împarți costul achiziției la suma de bani pe care o primești lună de lună de la chiriaș și astfel afli în cât timp investiția devine rentabilă și începi să câștigi bani.

 

În cazul panourilor fotovoltaice câștigul este de fapt suma pe care nu o vei mai scoate din buzunar lună de lună. Să spunem că plătești în jur de 100 de lei pe lună pentru curentul electric consumat. Aplicând aceeași formulă pentru sistemele fotovoltaice și împărțind costul unui sistem la valoarea înscrisă pe factură, rezultă că pentru un sistem de 22.250 lei, investiția începe să devină rentabilă abia după 18 de ani. Dar chiar și în acest caz, luând în considerație costul mereu în creștere al curentului electric de la furnizori precum și rata inflației, investiția este mai mult decât profitabilă.

 

Însă, participând la programul AFM – Sisteme fotovoltaice – Casa Verde 2019 , valoarea economiei crește substanțial. Prin acest program, costul unui sistem fotovoltaic Tehnomir se reduce la doar 2.250 lei, restul de 20.000 fiind acoperiți de stat. Astfel, aplicând din nou formula de mai sus, în doar 2 ani recuperezi integral valoarea investiției, și tot ce consumi după acest interval se transformă în câștig.

 

 

blank