Economic, Featured

Chiar dacă este interimar, Guvernul nu mai contenește cu împrumuturile

Guvernul nu mai contenește cu împrumuturile Ministerul de Finanţe a programat împrumuturi de 4,4 miliarde de lei de la bănci în luna martie pentru finanţarea deficitului bugetar. Suma se poate suplimenta cu alte 600 milioane de lei printr-o altă ofertă.

Programul de împrumuturi pentru martie este, în mare, similar cu cel pentru luna februarie.

Guvernul nu mai contenește cu împrumuturile: Astfel sunt programate în martie şapte emisiuni de titluri suverane prin care Finanţele vor să atragă 4 miliarde de lei şi o emisiune de certificate de trezorerie cu discount pentru suma de 400 milioane de lei. O altă sumă de 600 de milioane de lei poate fi împrumutată suplimentar prin sesiuni de oferte necompetitive.

Curba randamentelor la titlurile de stat s-a deplasat în sus, vineri, în medie cu şase puncte bază, avansul fiind mai pronunţat pe scadenţele medii-lungi: la 10 ani cu 15 puncte bază la 4,065%, maximul ultimelor trei săptămâni, arată un raport al Băncii Transilvania.

Deficitul bugetar pentru 2020 este prognozat la 3,59% din PIB, respectiv circa 40,5 miliarde de lei la un PIB estimat de 1.129 de miliarde de lei, potrivit Mediafax. Suma de 40 de miliarde de lei reprezintă banii pe care ţara noastră trebuie să-i împrumute pentru a finanţa cheltuielile din buget.

La cele 40 de miliarde de lei va trebui să se adauge şi necesarul de finanţare pentru plata datoriei deja emisă, care reprezintă alte aproximativ 47 miliarde de lei.