Actualitate, Stiri

Chevron şi-a suspendat pentru a doua oară activitatea la Pungeşti

Comunicatul a fost emis ca urmare a incidentelor de sâmbătă între manifestanţi şi forţele de ordine

12 (2)

Pentru a doua oară în ultimele două luni Chevron anunţă suspendarea activităţilor de la Pungeşti ca urmare a protestelor faţă de explorarea/exploatarea gazelor de şist în perimetrul comunei vasluiene. Aproape 400 de persoane din localitate, dar şi venite din ţară, au manifestat în cursul astăzi, având loc o serie de incidente cu forţele de ordine. Oamenii au reuşit să dărâme gardurile de împrejmuire a terenului de 20 de hectare, deţinut de Chevron. În zonă au fost mobilizaţi jandarmi echipaţi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.

Ba4QWacIUAAJ5q0

După câteva ore, compania americană a anunţat că îşi suspendă activităţile în zonă. „Chevron confirmă astăzi suspendarea activităţilor în Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, ca urmare a activităţii protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu a fost posibil astăzi. Respectăm dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă credem că acesta trebuie exercitat în limitele legii.

A man holds Romania's national flag in front of a tent installed on the empty lot where U.S. oil major Chevron plans to search for shale gas in Pungesti

Chevron îşi reiterează angajamentul de a avea relaţii constructive şi pozitive cu comunităţile unde îşi desfăşoară activitatea şi de a continua dialogul cu publicul interesat, comunităţile locale şi autorităţile, despre proiectele sale ”, se arată înt-un comunicat al companiei. Potrivit sursei citate, ”Chevron intenţionează să realizeze exclusiv activităţi de explorare, folosind tehnologii convenţionale, în perimetrul EV-2, conform permiselor pe baza cărora operăm.”

Ulterior, jandarmii le-au cerut protestatarilor să părăsească zona. Jandarmii susţin că au fost atacaţi cu „materiale pirotehnice”, anunţând la portavoce că îi vor controla pe cei prezenţi. Unii protestatari spun că s-a aruncat cu paie. Mai mulţi activişti aflaţi în tabără au fost săltaţi de către jandarmi şi urcaţi în dubă, unii dintre cei mai agitaţi fiind imobilizaţi cu sfoară.

Jandarmii au înconjurat cele câteva adăposturi improvizate pe un teren de vizavi de perimetrul concesionat de Chevron – aşa-numita „tabără de rezistenţă”, deşi protestatarii susţin că aceasta se află pe un teren privat. În tabăra respectivă se află activişti împotriva gazelor de şist care se ceartă cu jandarmii.

-

Înainte de anunţul Chevron, jandarmii i-au urcat pe unii protestatarii care ar fi fost violenţi în dube. Printre aceştia se numără deopotrivă săteni din zonă şi activişti din ţară. Alţi manifestanţi s-au întins pe jos, pe şosea, în semn de nemulţumire, pentru a nu permite maşinilor respective să treacă şi să iasă din zona manifestaţiilor. Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei.

Ba4Q6_YIIAAUhQ_

Un tânăr protestatar susţine că a fost agresat de către jandarmi, fiind dus la spital. E la fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după de ar fi fost agresat de către forţele de ordine. Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

Jandarmii care se aflau deja la locul desfăşurării protestului au mers în spatele celor care dărâmau gardul fără a putea interveni având în vedere că erau inferiori numeric celor aproximativ 200 de oameni care şi-au dus la îndeplinire intenţia de a pune la pământ gardurile, transmite corespondentul Mediafax.

Ba4QuTtIYAAyCoB

Ulterior, manifestanţii s-au retras în zona proprietăţii private pe care s-au aflat la începutul protestului.

În zonă au fost aduşi alţi o sută de jandarmi echipaţi cu unifiorme de luptă, scuturi şi bastoane şi cu căşti pe cap. Aceştia au făcut un zid de-a lungul şoselei, în faţa protestatrilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn.

Ba4RTPnIIAA0hhW

Manifestanţii scandau lozinci împotriva Guvernului, cerând demisia acestuia şi scandând Libertate! Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Circa 400 de persoane protestează, sâmbătă la prânz, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

protest-pungesti

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în ccesiune de către Chevron.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: „Jandermeria apără hoţia”, „Jos Guvernul”, „Trădătorii”, „Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm”.

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron.

Protest_gaze_de_sist

Oamenii au început să tragă de gardurile împrejumuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Protestul a fost paşnic până jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre şi să dărâme gardurile proprietăţii Chevron.

 

 

blank