Featured, Politic

CEx- ul a băgat în ceață pe Dăncilă și nu a înteles ce a votat partidul

În ședința CEx PSD, liderii partidului au decis, la propunerea premierului, ca săptămâna viitoare Guvernul să vină în Parlament pentru un vot după schimbarea compoziței politice. Conform mai multor surse participante la ședință, partidul a votat în unanimitate pentru restructurarea Cabinetului și reducerea numărului de ministere la 19. Însă, imediat după ședință, Viorica Dăncilă a spus că încă nu s-a decis dacă va fi o remaniere sau o restructurare și că „va consulta juriștii” pentru a afla de câte voturi are nevoie.

„A fost vot în unanimitate pentru restructurare guvernamentală”, au susținut surse din partid, după ședința CEX

„Prima dată cred că este important să decidem dacă vrem restructurare sau remaniere. Am vorbit în eventualitatea în care mergem pe restructurare vom merge pe 19 ministere și premierul. Dacă mergem pe remaniere trebuie să vorbim cu deputații și senatorii. Depinde decizia CEx și de discuțiile pe care le vom avea cu deputații și senatorii. Vom vedea. Mă voi consulta cu juriștii și voi vedea care este situația”, a spus Viorica Dăncilă.

Problema voturilor de care are nevoie Viorica Dăncilă pentru a-și impune un Guvern restructurat este una extrem de importantă pentru PSD-iști, în condițiile în care, în mod normal, ar avea nevoie de majoritatea de 233 de voturi. Din cauză că, până în acest moment, în urma negoicerilor, PSD nu a reușit să adune suficiente voturi, social democrații vor să interpreteze Constituția astfel încât să își impună Guvernul cu majoritate simplă. Adică 50%+1 din numărul parlamentarilor prezenți.

„Nu există nicio o garanție că vom aduna voturile necesare”, susțin surse din PSD după ședința CEx.

În acest moment, PSD speră să obțină cel puțin 10 voturi de ALDE și alte 10 voturi de la minorități.

Săptămâna viitoare, cel mai probabil marți, PSD va avea o nouă ședință în care vor decide cum va arată noua structură a Guvernului și cine vor fi miniștrii propuși.

În ședința CEx s-a luat decizia de a-l susține în continuare pe Teodor Meleșcanu pentru șefia Senatului. Acesta ar putea însă pleca din ALDE pentru a fragiliza și mai mult grupul de la Senat. Votul pentru președinția Senatului va fi dat marți.