Scenariul roșu aduce noi modificări care vor afecta atât copiii, cât și părinți. Certificatul verde COVID devine obligatoriu în toate localitățile unde incidența cazurilor de coronavirus este între 3 și la 6 la mia de locuitori, pentru accesul în baruri, restaurante, evenimente private, spectacole, etc., măsura fiind valabilă inclusiv pentru copiii ce au mai mult de 6 ani.

Potrivit hotărârii de guvern adoptate săptămâna trecută, și lor le va fi condiționat accesul la anumite activități de prezentarea unui certificat verde – de testare ori trecere prin boală.

Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu este închisă după ce rata de infectare trece de 3 (fără a depăși 6), dar accesul este condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală – dovada fiind prezentarea certificatului verde COVID.

Și copiii cu vârsta de peste 6 ani au nevoie de certificatul verde pentru a merge cu părinții la restaurant, la nuntă sau la alte evenimente, potrivit Hotărârii de Guvern adoptate vinerea trecută.

Astfel, părinții vor avea de suportat cheltuielile cu testarea anti-Covid a copiilor dacă vor să iasă cu ei la restaurant, la o petrecere pentru copii sau să îi ducă la un antrenament ori o oră de înot la bazin.

Nu au nevoie să prezinte rezultatul unui test anti-Covid la școală sau la mall, cu excepția zonelor de servire a mesei din incinta lor și a locurilor de joacă din exterior

Costurile care trebuie suportate de părinți
Potrivit Digi24, cel mai ieftin test antigen, valabil 48 de ore, costă 60 de lei, iar cel mai ieftin test PCR, valabil 72 de ore, costă 180 de lei.

Amintim că testele rapide cumpărate din farmacie și prelucrate acasă nu sunt recunoscute, deoarece pentru eliberarea certificatului COVID este necesar un test prelucrat de personal medical, într-o clinică sau laborator medical.

Potrivit DSP București, rata de incidență Covid a ajuns miercuri la 3,3 la mia de locuitori în Capitală, de la 2,91 marți și 2,57 luni.

Este necesară întrunirea Comitetului pentru Situații de Urgență, pentru ca Certificatul verde Covid să devină obligatoriu. Acesta atestă dacă o persoană este vaccinată, testată sau a trecut prin boală și va fi obligatoriu pentru accesul în restaurante, cafenele, la spectacole, nunți, botezuri sau competiții sportive.