Cercetătorii au descoperit că paracetamolul este unul dintre medicamentele extrem de utilizate în România. Efectele secundare sunt menționate în prospect, însă cercetătorii au descoperit că acest medicament mai poate fi benefic și pentru alte afecțiuni. Ce se întâmplă în corp dacă se abuzează de paracetamol.

Cercetătorii au descoperit că paracetamolul (sau acetaminofen) contribuie la atenuarea durerii fizice, însă are un efect și asupra celei emoționale, sugerând că ambele senzaţii sunt controlate în creier de „circuite” similare.

Cercetătorii au descoperit că paracetamolul poate scădea în intensitate reacțiile emoționale
Astfel, paracetamolul ar contribui la calmarea în intensitate a reacțiilor emoționale, conform psihologului american Geoffrey Durso.

Paracetamolul este unul dintre cele mai des întrebuinţate analgezice la nivel mondial, fiind administrat cel mai frecvent împotriva durerilor, a răcelii și a febrei.

După ce o tânără de 22 de ani din Strasbourg a decedat din cauza insuficienţei hepatice provocată de paracetamol, autorităţile din Franţa au decis să interzică comercializarea fără reţetă a paracetamolului și aspirinei. Acestea vor putea fi cumpărate din farmacii doar după o evaluare de specialitate. Conform statisticilor, în ultimii 10 ani, consumul de paracetamol a crescut cu peste 50% în Franţa. Interdicția din Franța ar putea viza și România în viitor.

Ce se întâmplă dacă iei prea mult paracetamol
Tudor Ciuhodaru, specialist în Medicina de Urgență, trage un semnal de alarmă asupra abuzului de paracetamol în rândul copiilor.

Medicul povelteste cum doi copii au ajuns la spital în stare gravă, după ce părinții i-au tratat cu paracetamol în doze similare celor pentru adulți.Cei doi copii s-au prezentat la spital cu insuficiență hepato-renală. Din pacate, unul dintre ei nu a mai putut fi salvat.

Medicul specialist a postat pe propria pagina de Facebook câteva reguli de care trebuie să ținem cont la administrarea paracetamolului.

„Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore”, sunt doar câteva dintre regulile prezentate de medic.