CEO-ul TikTok Kevin
Featured, IT&C

CEO-ul TikTok Kevin își dă demisia ca urmare a presiunilor lui Trump

CEO-ul TikTok Kevin Mayer a demisionat din funcţie în urma presiunilor preşedintelui american Donald Trump asupra acestei aplicaţii de împărtăşire de video chineză, relatează CNN Business.

”În ultimele săptămâni, în care mediul politic s-a schimbat brusc, m-am gândit mult ceea ce cer schimbările structurale ale companiei şi ce înseamnă acest lucru în privinţa rolului pe care l-am acceptat”, anunţă Mayer într-o notă internă obţinută de CNN Business.

”În acest context şi având în vedere că aşteptăm să ajungem la o soluţie foarte în curând, am vrut să vă anunţ cu sufletul greu pe toţi că am hotărât să părăsesc compania”, anunţă el.

TikTok l-a angajat ca CEO-ul TikTok Kevin Mayer un fost director executiv la Disney, în urmă cu doar patru luni pentru a conduce aplicaţia, prima a unei companii chineze care se bucură de popularitate în Occident.

Pe lângă funcţia de CEO, Mayer deţinea funcţia de director de operaţuni (COO) la ByteDance, compania-mamă a TikTok.

Între timp, TikTok a fost atacată de Guvernul Statelor Unite, iar Trump a ameninţat să interzică aplicaţia dacă ByteDance nu o vinde.

”Considerăm că dinamica politică din ultimele luni a schimbat semnificativ rolul lui Kevin şi îi respectăm întru totul decizia”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al TikTok.

TikTok îşi regândea structura înainte ca Trump să îndemne, printr-un ordin executiv, la interzicea aplicaţiei în Statele Unite.

The Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit la începutul lui iulie că ByteDance intenţionează să mute sediul central al aplicaţiei video în afara Chinei sau să înfiinţeze un nou Consiliu de Administraţie pentru a distanţa aplicaţia de China.

Plecarea lui Mayer este ”un revers uruaş pentru companie”, apreciază Edith Yeung, o veche investitoare în companii chineze prin societate de capital cu risc 500 Startups. Ea este parteneră la Race Capital, care investeşte mai ales în firme americane. ”Un lider nu poate părăsi corabia în cel mai critic moment al companiei”, apreciază ea.

Potrivit decretelor lui Trump, TikTok reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale, pentru că aplicaţia colectează numeroase date de la utilizatori, care ”riscă să permită Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) accesul la informaţii personale şi exclusive ale americanilor”.

Atacurile asupra TikTok fac parte dintr-un război tehnologic americano-chinez, care vizează şi alte aplicaţii şi companii în domeniul tehnologiei chineze precum WeChat a Tencent şi Huawei.


blank