Pe un câmp dintr-un sat din Bavaria, trei drapele, o bornă fixată pe o piatră și o masă de picnic marchează punctul care, după Brexit, va deveni noul centru geografic al Uniunii Europene. La Gädheim, o comună cu nici 1.000 de locuitori, ideea de a deveni „buricul” UE este întâmpinată cu sentimente diferite, de la timiditate și mândrie locală până la regretul de a vedea că un stat membru părăsește casa comună.

Calculul în privința centrului geografic al Uniunii Europene aparține Institutului Francez pentru Informații Geografice și Forestiere (IGN) și se bazează pe un „model gravitațional”: 9 grade, 54 de minute, 7 secunde est și 49 de grade, 50 de minute și 37 de secunde nord sunt coordonatele punctului situat fix în centrul noului teritoriu al Uniunii Europene. Este la câteva sute de metri de casele din Gädheim, într-o regiune viticolă din sudul Germaniei.


Ideea ca Gädheim să devină centrul Uniunii Europene i-a părut mai întâi proprietarei care are terenul respectiv o păcăleală de 1 aprilie. A aflat despre asta de la fiul ei, la nouă luni după referendumul prin care britanicii au optat pentru Brexit.

De atunci, Primăria și școala din comună au amenajat locul respectiv în așteptarea Brexitului. Un stâlp-bornă vopsit în roșu și alb (vezi foto) este ușor înclinat în direcția Westerngrund, un sat aflat la 60 de km depărtare, care până la Brexit a fost „inima” UE. Acum, Westerngrund a fost detronat de Gädheim.

Primarul din Gädheim știe că statutul de „centru al UE” nu va fi unul pentru totdeauna, dar speră măcar că satul va pierde această onoare pentru că o nouă țară se va alătura UE, și nu pentru că un alt stat va ieși din UE.

Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a ieşit oficial din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, la ora 23:00 GMT, după 47 de ani de la aderare, fiind prima ţară care iese din blocul comunitar.