Sursă: Unsplash.com
Articulația umărului și genunchiului reprezintă două dintre cele mai complexe și solicitate articulații ale corpului uman. Dincolo de faptul că sunt deosebit de complexe, integrând diferite tipuri de structuri anatomice stabilizatoare, care ușurează și permit mișcările, la nivelul acestor articulații au loc, foarte des, diferite tipuri de traumatisme care nu doar că sunt dureroase și limitează mult posibilitatea de mișcare, dar, netratate la timp, se pot exacerba și agrava.
Cele mai frecvente boli ale umărului
Cele mai frecvente afecțiuni ale umărului sunt durerile cauzate, în general, de accidentări care pot avea loc în timpul muncilor obișnuite, în timpul practicării unui sport, prin realizarea repetată și a aceluiași tip de mișcări. Aceste situații suprasolicită articulația și, implicit, pot apărea diferite rupturi, dislocări osoase, inflamații la nivelul lichidului sinovial (sinovită), ceea ce duce la dureri greu de suportat și gestionat.
Artroza umar reprezintă o altă afecțiune foarte răspândită, iar în această situație trebuie să te adresezi imediat unui cabinet de specialitate. De foarte multe ori, durerea umărului se datorează unui cartilaj a cărui structură a fost compromisă, rupturii manșetei rotatorilor, pintenilor osoși, inflamației tendoanelor (tendinită), umărului înghețat sau chiar dislocărilor osoase. Toate acestea pot avea loc în urma șocurilor mecanice și a activităților care suprasolicită articulația.
Cele mai frecvente boli ale genunchiului
Printre cele mai frecvente afecțiuni ale articulației genunchiului se numără entorsele, rupturi ale țesuturilor care fac parte din structura acesteia (ruptura de ligament incrucisat anterior, ruptura de menisc), rupturi ale ligamentului încrucișat anterior, posterior, ale ligamentului colateral, tendinita (inflamația tendoanelor care unesc oasele de mușchi), fracturi la nivelul rotulei și luxațiile care apar atunci când are loc deplasarea, parțială sau completă, a oaselor.
Aceste traumatisme sunt deosebit de dureroase și apar, în general, la persoanele care practică activități sportive susținute, deși pot apărea la orice persoană, indiferent de nivelul de activitate fizică. Sunt asociate cu mișcările bruște, neașteptate, schimbările de direcție intempestive din timpul alergării, sărituri și pivotări, sau chiar lovituri foarte puternice la nivelul genunchiului, deci șocuri mecanice foarte violente.
Modalități de tratament ale bolilor umărului și genunchiului
În funcție de gravitatea problemei și bolii, a traumatismului, protocoalele de tratament se stabilesc individualizat. Înainte de toate, simptomele locale, imediate, pot fi ameliorate prin imobilizarea articulației deficitare, aplicarea de comprese cu gheață, uneori chiar și medicație specifică. De asemenea, trebuie evitată, sub orice formă, solicitarea articulației, deci evitarea realizării de mișcări cu ajutorul acestora. Odihna și repausul la pat sunt esențiale.
Ulterior, după o consultație la medicul specialist, se pune un diagnostic care vizează o anumită schemă terapeutică. În cazul în care traumatismul este mult prea grav, se poate ajunge chiar și la intervenție chirurgicală pentru rezolvarea problemei. În aceeași măsură, kinetoterapia joacă un rol esențial pentru recăpătarea posibilității de mișcare, a amplitudinii acesteia, întărirea musculaturii articulare și stabilizarea acesteia. Kinetoterapia se practică atât înainte cât și după.
Umărul și genunchiul reprezintă articulații foarte solicitate, folosite în orice activitate. Din aceste motive, de multe ori au loc traumatisme la acest nivel, care compromit calitatea vieții unui individ. Acestea trebuie tratate imediat pentru a se evita agravarea problemei.