IT&C, Stiri

Cele cinci reţele care atrag tot mai mulţi adolescenţi în dauna Facebook

Snapchat îi atrage mai ales pe cei care nu vor să lase urme pe internet, PicsArt îi ademeneşte pe cei cu inclinaţii artistice cu o aplicaţie de editare foto, iar platforma de microblogging Tumblr are deja în spate forţa colosului Yahoo. Despre acestea ca şi despre Pheed şi Vine vor auzi mai multe părinţii care nu-şi mai găsesc adolescenţii pe Facebook.

Nu se compară cu miliardul de clienţi ai Facebook. Nu au, împreună, un sfert din utilizatorii celebrei reţele, dar dacă nu ştiţi unde ar putea fi copiii voştri când nu sunt pe Facebook, căutaţi-i pe una dintre cele cinci reţele, pe care Market Watch le-a identificat ca având potenţialul cel mai mare de a fura clienţii Facebook.

Este o platformă de socializare pe care însuşi fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, „ar fi încercat, dar nu ar fi reuşit să o cumpere, nici cu miliarde de dolari”, scrie editorul Market Watch.

Snapchat are o aplicaţie de auto-distrugere a postărilor. Este conceput pentru adolescenţi prudenţi, care nu doresc să-şi lase amprentele pe Internet.

Utilizatorii pot trimite „Snaps” -uri, fotografii sau clipuri video, care sunt menţinute între 1 și 10 secunde, în funcție de limita stabilită de către expeditor.

ziaristul_pianist_00302300

Snapachat a fost lansat în septembrie 2011. Are deja 100 de milioane de utilizatori și 350 de milioane de snaps-uri trimise zilnic, potrivit unui purtator de cuvânt. Peste 26% dintre tinerii între de 29 ani 18 care au telefoane mobile folosesc Snapchat, potrivit Pew Research Center, comparativ cu 5% dintre cei care de 30 – 49 ani și 3% dintre cei de 50 – 64 de ani.

Părinții sau cunosştinţele ar putea dori să monitorizeze și să verifice activitatea rudelor în media sociale, dar pe Snapchat este imposibil.

Platforma de microblogging a pătruns binişor şi în România. Tumblr este un amestec de blogging şi social media, unde utilizatorii pot posta fotografii și clipuri video.

Yahoo l-a cumparat în mai, pentru cu 1,1 miliarde dolari. Lansat în 2007, a atras mai mult de 144 de milioane de bloguri și peste 65 de miliarde de mesaje.

Peste 60% dintre adolescenţii americani în vârstă de 13 -18 utilizează Tumblr, 57% dintre cei de 19 – 25 de ani, potrivit unui sondaj din 2013. Tumblr pare destinat adolescenţilor cărora nu le pasă prea mult cine se uită la postările lor. Doar 9% spun că sunt “foarte” preocupaţi de intimitate.

Are ambiţia să dezvolte o „comunitate de artă socială”, și să aducă arta la copii din întreaga lume. Este creat de dezvoltatorul Artavazd Mehrabyan şi are o aplicaţie gratuită de desen şi editare foto.

PicsArt a fost lansat în noiembrie 2011 şi a depășit 77 de milioane de descărcări pe dispozitive mobile. Aproximativ 20% din utilizatori sunt între 13 și 17 ani, iar peste 40% sunt între 18 și 24. Mai multe adolescenți, în special fetele, se îndreaptă spre site-uri de nișă în care pot fi mai creativi.

Lansat în noiembrie 2012, Pheed permite utilizatorilor să creeze și să distribuie videoclipuri, fortografii, înregistrări audio şi mesaje de cel mult 420 de caractere. Face şi emisiuni live. Pheed a ajuns la un milion de utilizatori în primele șase săptămâni după lansare, în luna martie a anuntat ca a avut 3 milioane de utilizatori şi este pe cale sî le dubleze numărul până la sfârșitul anului.

În jur de 84% dintre utilizatori au vârste cuprinse între 18 şi 25, adolescenţi atraşi când Facebook era deja în mare vogă.

Twitter a lansat aplicaţia de video-sharing Vine pe iOS, în ianuarie 2013 și pe Android, în iunie 2013. A atras deja 40 de milioane de utilizatori. La fel ca pe site-ul de microblogging de 140 de caractere Twitter, şi pe Vine „mai puțin este mai mult”: un videoclip trebuie să fie de șase secunde sau mai puțin.

Totuşi site-uri vizuale precum Instagram și Vine sunt noile modalități preferate de adolescenti pentru comunicare, spune Kristy Reynolds, profesor de marketing la Universitatea din Alabama. 26% dintre adolescenţi cotează Twitter ca pe o rețea socială importantă, potrivit unui sondaj recent, citat de Market Watch.