Actualitate, Featured

Cel mai puternic producator de crap din Romania, in impas din pricina…cormoranilor

Cel mai puternic producator de crap din Romania pescăria Pro Acva Cefa e pe cale să se închidă din cauza cormoranilor. Nicolae Nistor, proprietarul helesteelor din Cefa, Homorog și Tămașda anunță că închide porțile de la 1 martie. Primul bazin datează din anul 1905, informează bihon.ro.

Cel mai puternic producator de crap din Romania

Nicolae Nistor se zbate de peste un deceniu să convingă autoritățile că nu mai poate lupta de unul singur cu invazia de cormorani din Parcul Natural. Aceștia îi produc pierderi amețitoare, cormoranii mâncând peste 60% din peștele crescut de cel mai mare producător de crap din România.

Nistor spune că în toate țările din Europa unde există situații similare producătorii sunt despăgubiți. „Se face un inventar lunar al cormoranilor. Se înmulțeste cu câte kilograme de pește mănâncă un cormoran pe zi și cu prețul unui kilogram de pește. Așa se obține suma cu care e despăgubit un producător”.

În medie, un cormoran poate mânca și două kilograme de pește. Conform datelor oficiale emise de Guvern, în 2014, în România existau 60.000 de exemplare de cormorani mici şi mari. Mai exista o specie extrem de rară care apare doar pe litoral – cormoranul moţat. Populaţia de cormorani în Europa este estimată la aproape 2 milioane.

La Cefa, Nicolae Nistor spune că au fost inventariați peste 3.000 de cormorani, la Tămașda peste 1.000 de cormorani, iar la Homorog peste 1000 de cormorani.

„Nu poți să le faci nimic. Nici măcar să îi sperii, vine Garda de Mediu și primești amendă 40.000 de lei. Dacă omori un cormoran cu pușca, e ca și când ai omorî un cerb, ai dosar penal…Noi suntem în Parcul Natural, avem multe restricții. Cu atât mai mult ar trebui să fim sprijiniți, statul ar trebui să mă ajute. Nu pot să fac ce vreau eu în pac. Există agenția națională de Acvacultură. Întrebații ce strategii de dezvoltare în acvacultură au. Nici una. E o instituție a statului român care ar trebui să se ocupe de acest sector. Activitatea lor se rezumă la controale, vin să mă întrebe dacă am licență. Deoarece ei sunt cei care o eliberează licențe ar trebui să știm că am licență”, spune Nicolae Nistor.

Principalii actori din domeniul acvaculturii solicită urgent măsuri pentru stoparea înmulţirii cormoranilor, dar şi despăgubiri.

„În alte ţări primesc despăgubiri pentru pagubele produse de păsările ihtiofage, sunt scutiţi de impozitul pe teren şi apa este gratuită. Noi nu am primit nicio subvenţie de-a lungul anilor”, spune Nicolae Nistor.

Ornitologii în schimb atenţia atrag atenţia că atât timp cât piscicultura se face în mediul păsărilor, adică în lacuri naturale şi nu în bazine speciale, cormoranii nu se vor împuţina.

Cormoranii au intrat în atenție publică, în momentul în care pentru unii fermieri e mult prea târziu. S-a întâmplat când România a preluat conducerea Consiliului Europei, iar ministrul Agriculturii a vorbit desptre acest subiect. A fost luat în derâdere. Și în faza următoare când a explicat la postul public de televiziune că „cormoranii au ajuns și în Bihor”.

Primul heleşteu de la Cefa, datând din 1905 avea o suprafaţă a luciului de apă de aproximativ 150 hectare. Suprafața heleșteelor administrate de Proacva e de peste 1110 ha, heleşteie repartizate pe mai multe ferme: ferma Tămaşda, cea din Homorog, din Cefa, dar şi cea din Rădvani.

blank