Actualitate

Cel mai mare exerciţiu aerian al NATO după Războiul Rece, pe teritoriul României

 
Aproape 5.000 de militari din 11 ţări membre ale NATO participă începând de sâmbătă la cel mai mare exerciţiu aerian al Alianţei în Europa de la încheierea Războiului Rece, care se desfăşoară pe teritoriul Germaniei, Italiei, Bulgariei şi României, scrie în ediţia sa de marţi cotidianul britanic The Telegraph. 
rusia-ameninta-nato-avioane-militare-rusesti-capabile-sa-transporte-bombe-nucleare-au-survolat-286964
Swift Response 15 este cea mai mare acţiune de antrenament aerian a Aliaţilor de pe continent de la sfârşitul Războiului Rece”, indică un comunicat al armatei americane din Grafenwohr, în sudul Germaniei.  
 
Potrivit sursei, peste 4.800 de militari din 11 ţări membre ale NATO (Bulgaria, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Marea Britanie şi SUA) participă timp de patru săptămâni, până pe 13 septembrie, la ”operaţiuni aeropurtate multinaţionale simultane” pe teritoriul Germaniei, Italiei, Bulgariei şi României. 

Scopul exerciţiului este de a ajuta forţele aliate de reacţie rapidă să acţioneze în comun şi ”să demonstreze capacitatea Alianţei de a desfăşura trupe rapid şi de a interveni în sprijinul menţinerii unei Europe puternice şi sigure”, se precizează în comunicatul armatei americane. 

Partea cea mai importantă a exerciţiului va avea loc pe 26 august, când avioane de război ale Aliaţilor vor lansa peste 1.000 de paraşutişti şi echipamente în zona de antrenament Hohenfels, în Germania. Manevre similare vor avea loc în aceeaşi zi în Bulgaria, la baza de antrenament Novo Selo, informează Agerpres.
blank