Editorial

Cei trei sfinti salveaza Romania

Cei trei sfinti salveaza Romania

 

blank

Tara isi pune haine de sarbatoare, toate babele se imbraca cu cele mai elegante straie, isi iau cele mai de pret obiecte (pixul nepotului de la scoala, reteta de medicamente, sunca de la frigider, telecomanda de la tv etc), preotii isi pun si ei cele mai aurite si mai sclipitoare straie bisericesti si se pregatesc de parada. Parca tot orasul este intr-o poveste cinica pentru ca incep pregatirile si jandarmii si cei de pe SMURD. Toti se aliniaza si asteapta gloata sa se aseze si sa inceapa dezmatul.

Este perioada in care ii sarbatorim pe cei trei sfinti si toata lumea a intrat in transa. Toti se pregatesc cum stiu mai bine si se aseaza la coada crestina, la eterna coada kilometrica si asteapta. Haosul este pe cale sa inceapa inca din momentul in care porneste marsul preotilor cu sfintele moaste si deja incep sa se rupa randurile. Nu mai are nimeni rabdare si toata lumea impinge, tipa si injura.
O reporterita apare de nicaieri ca o oaie ratacita si intreaba cate un semen de sanatate. Vazuti cu microfonul in fata parca ar fi schimbarea la fata pentru ca toti sunt umili si indreptati cu sufletul catre Cel de Sus si le transmit celor de acasa ca tare grea e calatoria pana la sfinti dar ca au sufletul impacat. Tot alaiul si intreaga asteptare sunt rasplatite si momentul in care ajungem la sfinti si ne apropiem, ii sarutam, ne atingem obiectele de ei si ne tinem pumnii stransi sa ne fie bine pana la anul.

Este un paradox si un spectacol grotesc la care trebuie sa asistam in fiecare an si care pare sa nu se mai termine. Vedem astfel cum rebuturile societatii se duc prin cluburi si cum batranii stau noaptea pe la biserici si dorm pe saci de gunoi. Suntem impartiti in 2 categorii, rebuturile care platesc pensiile batranilor post-decembristi prin salariul minim pe economie si restul.
Tara este facut din nou de ras dar noroc cu sfintii care ne apara si ne aduc numai pontistii, basisti si inalti judecatori sa ne arata calea. Asa ajungem sa ne inchinam la cei trei mari sfinti.

blank