Cehia
Featured, International

Cehia a comandat vaccinul anti-Covid rusesc Sputnik V

Cehia a anunțat că a comandat doze de vaccin anti-Covid rusesc Sputnik V, motivând prin necesitatea de a compensa din livrările întârziate alte vaccinurilor comandate de Uniunea Europeană. Președintele țării spune că are în vedere și comandarea de vaccin chinezesc Sinopharm.

Cehia a anunțat că a comandat doze de vaccin anti-Covid rusesc Sputnik V „După ce s-a consultat cu prim-ministrul, ia trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, cu solicitarea unei livrări de vaccin Sputnik V. Informaţiile venite de la ambasada rusă sugerează că ea ar putea sosi în zilele următoare”, a declarat președintele Cehiei. Acesta a adăugat și că „vaccinurile nu au ideologie” și că va accepta „bucuros” și vaccinul Sinopharm, dezvoltat în China, conform Agerpres, care citează AFP.

Niciunul dintre aceste două vaccinuri nu au primit autorizația Agenției Europene a Medicamentului, iar oficialii cehi dau de înțeles că nu au de gând să aștepte autorizația. Cehia este, în ultimele zile, țara cu cel mai multe cazuri noi de infectare la 100.000 de locuitori, iar livrările de vaccinuri comandate de UE în această țară (Pfizer, Moderna și AstraZeneca) au întârziat în ultima vreme.

„Credeţi-mă când spun că statele membre ale UE vor cere şi ele vaccinul Sputnik în câteva luni”, a susţinut premierul Babis. Pentru a afla mai multe despre vaccinurile Sputnik V şi Sinopharm, el a vizitat Ungaria şi Serbia, ţări care deja le folosesc.

Germania a anunţat duminică expedierea a 15.000 de doze de vaccin către Republica Cehă, fără a preciza tipul vaccinului. Premierul Babis a precizat că acest ajutor german, care succede celor 5.000 de doze de vaccin Moderna trimise de Israel şi promisiunii de 100.000 de doze Pfizer/BioNTech din partea Franţei, constă în doze de vaccin AstraZeneca.