România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata unor daune morale de 10.000 de euro către o femeie, Gina-Aurelia Buturugă, pentru că autorităţile nu au răspuns corespunzător sesizărilor acesteia când era abuzată.

Femeia s-a plâns de violenţă conjugală şi de încălcarea secretului corespondenţei electronice de către fostul soţ, relatează Agerpres.

În decizia transmisă marţi în cazul ‘Buturugă v. România’, judecătorii europeni au constatat că autorităţile române nu au anchetat faptele de violenţă domestică şi, prin urmare, nu au oferit un răspuns corespunzător la gravitatea faptelor semnalate de reclamantă.

Decizia integrală poate fi citită în documentul din finalul articolului.

Investigaţia privind actele de violenţă a fost deficientă şi nu a fost acordată atenţia necesară plângerii referitoare la încălcarea confidenţialităţii corespondenţei, care a fost strâns legată de plângerea privind violenţa conjugală, precizează CEDO.

Judecătorii europeni au evidenţiat de asemenea că hărţuirea şi intimidarea în spaţiul cibernetic sunt recunoscute ca un aspect al violenţei împotriva femeilor şi fetelor şi că pot apărea sub diferite forme, inclusiv sub forma încălcării confidenţialităţii informatice, a intruziunii în calculatorul victimei sau copierii, distribuirii şi manipulării de date şi imagini, printre care şi date cu caracter personal.

Sancțiunea împotriva României

CEDO a stabilit că România se face vinovată de încălcarea Articolului 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) şi a Articolului 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi a corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Ca urmare, victima va primi de la statul român suma de 10.000 de euro cu titlu de daune morale.

Născută în 1970 şi cu domiciliul în Tulcea, Gina-Aurelia Buturugă a formulat mai multe plângeri împotriva soţului pentru violenţă domestică. Ea a invocat faptul că a fost ameninţată cu moartea, apoi a fost lovită pentru a-şi retrage plângerea de la poliţie.

După divorţ, femeia a invocat faptul că bărbatul a consultat în mod abuziv conturile sale electronice – inclusiv contul Facebook – şi a copiat conversaţiile sale private, documente şi fotografii.

Parchetul a clasat cauza pe motiv că ameninţarea nu era suficient de gravă, respectiv că plângerea pentru încălcarea secretului corespondenţei a fost formulată tardiv.

România la CEDO

Potrivit unui raport al CEDO, în perioada 1959-2019 au fost anchetate 1.496 de hotărâri şi decizii în cauzele contra României.

Dintre acestea, în 1.329 de cauzuri s-a decis violarea unor drepturi și libertăți fundamentale.

În periaoda 1959 – 2019, România a pierdut în cazuri de încălcare a Articolului 8 (dreptul la respectarea vieţii private şi de familie şi a corespondenţei) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului de 96 de ori.

Pentru violarea Articolului 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) statul român a pierdut de 293 de ori.

Femeia ca o pradă

O femeie din România este bătută la fiecare 30 de secunde, iar la fiecare cinci zile o victimă a violenței domestice moare, potrivit statisticilor. Ce face statul pentru femeile abuzate? Ce forme ia violența domestică? Cum își pot reface viața victimele? O campanie a Știrilor ProTV, derulată în 2019, a spus povestea unui fenomen din ce în ce mai grav în România.