Cea mai recentă
Actualitate

Cea mai recentă decizie CEDO și cazul FETÖ

Cea mai recentă decizie CEDO și cazul FETÖ. Prima dată să enumerăm o serie de adevăruri. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) este o instanță extrem de respectabilă la nivel internațional. Este o instituție juridică universală.

Cea mai recentă decizie CEDO! FETÖ (Mișcarea Gülenistă – n.red.) este cel mai grav incident de spionaj experimentat de societatea turcă, care a pătruns în capilarele societății în istoria de 100 de ani a Republicii Turcia, scrie Cumhuriyet.

Turcia consideră decizia CEDO „periculoasă”

Este o problemă extrem de periculoasă în ceea ce privește interesele naționale ale Turciei. Această organizație nu a putut fi încă eradicată complet. Activitatea membrilor FETÖ se extinde la nivel internațional; continuă în SUA, Europa și Africa.

Este posibil ca mișcarea FETÖ să lanseze atacuri surpriză.

După aceste adevăruri generale, putem trece la decizia anunțată de CEDO săptămâna trecută.

CEDO a decis că Turcia a încălcat drepturile omului în procesul intentat de profesorul Y. Yalçınkaya, care a folosit aplicația ByLock (Fostul profesor Yüksel Yalçınkaya a fost condamnat la închisoare în 2017 pe motiv că ar fi susținut Mișcarea Gülenistă, organizație despre care Ankara susține că este teroristă și că a organizat tentativa de lovitură de stat din Turcia din iulie 2016.

Profesorul Yalçınkayam, victorie la CEDO

Profesorul Yalçınkaya a fost condamnat pentru că a utilizat o aplicație criptată de mesagerie, ByLock, despre care Turcia susține că era folosită de teroriști pentru a-și organiza activitatea. CEDO a decis pe 26 septembrie 2023 că Turcia a încălcat drepturile omului în cazul fostului profesor și că utilizarea aplicației criptate de mesagerie nu era un motiv pentru condamnarea acestuia – n.red.).

Se știa clar că utilizarea ByLock era considerată o dovadă suficientă privind apartenența la gruparea FETÖ. Pentru că trebuia obținută o parolă de la FETÖ pentru a utiliza programul ByLock și a trimite mesaje.

În ciuda sentinței definitive pronunțate de justiția din Turcia, CEDO a arătat în cea mai recentă decizie că articolul 6 din Convenția privind Drepturile Omului privind dreptul la un proces echitabil a fost încălcat, motivând „Condamnarea cuiva pentru utilizarea ByLock este o încălcare a drepturilor omului”.

Turcii se tem de lovituri ale FETÖ

Se știe că există aproape 100.000 de utilizatori ai ByLock în Turcia și au fost depuse aproape 8.500 de plângeri cu privire la acest aspect. Problema s-a complicat în urma acestei ultime decizii a CEDO.

FETÖ este o organizație activă la nivel internațional. Adevărații lor conducători rămân necunoscuți. Este imposibil de știut când și ce fel de lovituri va mai organiza gruparea FETÖ.

Trebuie menționat încă o dată că FETÖ este o problemă de spionaj extrem de importantă și o amenințare la adresa intereselor naționale ale Turciei.

blank