Featured, Medical

Ce trebuie să ştim despre tuse

usea este una din cele mai frecvente cauze de prezentare la medic. Adesea pacienţii care au acest simptom sunt anxioşi, gândindu-se la posibilitatea existenţei unor boli grave, mai ales atunci când se asociază cu durere toracică sau expectoraţie cu sânge. Medicii ne explică ce o generează şi ce investigaţii sunt necesare.

În societate există tendinţa de a-i izola pe pacienţii care tuşesc, de teamă ca acea tuse să nu fie de cauză infecţioasă. Tusea este un mecanism reflex prin care sunt eliminate în exterior secreţiile de la nivelul căilor respiratorii sau particulele străine inhalate. În unele cazuri, aspiraţia unui corp străin generează tusea.

Factori declanşatori

Tusea involuntară este determinată de o serie de factori: chimici, mecanici, inflamatori, infecţioşi sau psihogenici. În general tusea prezintă o cauză organică, însă, nu puţine sunt cazurile când tusea este indusă psihogen, în special la persoanele anxioase, fiind o tuse uscată, iritativă. În rare situaţii, în urma efortului de tuse poate apare sincopa (“leşinul”) secundară reflexului de tuse.

Semne de îngrijorare la fumători

Modificarea caracterului tusei la un fumator poate semnifica prezenta unei infecţii, iar dacă devine persistentă şi este însoţită de scădere în greutate, spută cu striuri de sânge sau chiar sânge proaspăt, roşu , aerat, trebuie să alerteze pacientul şi să-l trimită urgent la medic pentru că poate fi vorba despre o afecţiune severă sau chiar cancer pulmonar.

Ce boli poate ascunde

Tusea care nu este generată de o boală pulmonară poate fi de natură cardiacă (ex. insuficienţă cardiacă, trombembolism pulmonar), digestivă ( ex. boala de reflux gastroesofagian) sau secundară administrării unor medicamente.

 

 

Analize necesare

  • examinare pneumologică
  • consult multidisciplinar
  • spirometrie
  • radiografie
  • ecocardiografie 
  • Când tusea se însoţeşte de subfebrilitate (37,5-38 grade Celsius), scădere ponderală, transpiraţii şi lipsa poftei de mâncare există posibilitatea diagnosticării unei tuberculoze pulmonare.
  • Tendinţa pacienţilor de a-şi administra singuri medicamente şi antibiotice este periculoasă. Deseori aşa apare rezistenţa microrganismelor la antibiotice.
blank