Medical

Ce trebuie sa stii despre intoleranta la gluten? (boala celiaca)

 

Ce este?

Boala celiacă, sau sprue celiac sau intoleranța la gluten, este o boală a sistemului imun ce se caracterizează printr-o sensibilitate a intestinului subțire la ingestia de gluten. Glutenul este o proteină ce se găsește în cereale precum grâu, secară, orz, porumb etc.

Care sunt cauzele?

Din păcate nu se cunoaște o cauză exactă, dar se pare că ar avea o componentă genetică importantă. De regulă persoanele care au o rudă de gradul întâi care suferă de intoleranță la gluten (mama, tatăl, sora, fratele, copii) sunt predispuse să dezvolte această boală.

De asemenea intervin și o serie de infecții virale care slăbesc imunitatea intestinului subțire la persoanele cu factor de risc, astfel că atunci când ingerează gluten, se produc anumite reacții care vor determina apariția leziunilor specifice bolii celiace.

Care sunt simptomele?

Cele mai frecvente simptome care pot apărea sunt următoarele:

Balonare, meteorism sau chiar disconfort abdominal

Flatulență 

Scaune anormale, de obicei diareice (moi și apoase), deschise la culoare, spumoase din cauza faptului că grăsimile nu mai sunt absorbie din intestin.

Scăderea în greutate

Oboseală, fatigabilitate. 

Să nu uităm că, uneori, simptomele pot fi foarte ușoare și nu vor pune semne de întrebare.

Ce complicații pot apărea?

Dacă nu este tratată, cel mai adesea pot apărea complicații ca: sindrom de malabsorbție (imposibilitatea intestinului de a absorbi substanțe nutritive), osteoporoză, anemie, tulburări de memorie.

Ce-spune-aspectul-limbii-despre-sanatatea-ta--Afla-de-ce-boli-suferi-

 Cel mai bun tratament este reprezentat de excluderea glutenului din alimentație. Ținând cont că acesta nu se degradează la temperaturi ridicate, este important să se elimine chiar și preparatele gătite. Acest regim trebuie menținut toată viața. Nu trebuie inițiat tratament medicamentos, deoarece, după eliminarea glutenului din mâncăruri, absorbția revine la normal în 2-3 săptămâni.

Medicația este necesară în situația în care au apărut complicații severe sau simptomele persistă deși pacientul are o dietă gluten free.

Este important să vă prezentați la un medic gastroenterolog dacă credeți că suferiți de această boală. Împreună veți stabili dieta și vi se va spune și dacă există complicații, în vederea inițierii unui tratament personalizat nevoilor dumneavoastra.

blank