Life, Stiri

Ce te faci dacă ai un partener violent

Află cum te poţi feri de accesele lui de furie

  partener

Când ai de-a face cu violenţa în familie, când îţi este teamă de momentul în care bărbatul tău va veni acasă şi nu ştii ce vei păţi, ar trebui să te concentrezi pe ce poţi face pentru a te pune la adăpost. În revista Libertatea pentru femei vei găsi cele mai bune sfaturi şi soluţii dacă eşti, cumva, într- o situaţie similară.

Dacă partenerul tău te agresează fizic sau verbal, nu te lăsa intimidată, acţionează! Nu este indicat să rămâi într-o relaţie în care eşti abuzată fizic sau psihic, spun specialiştii. Din păcate, nu ai cum să-l determini pe partenerul tău să se schimbe. Dacă s-a întâmplat să greşească doar o dată, îi mai poţi da o a doua şansă, nu mai multe.

Nu se va schimba Specialiştii spun că un soţ violent nu va recunoaşte niciodată că are nevoie de ajutor. El va profita de faptul că femeia ajunge la o stare de codependenţă, că se subestimează şi va încerca să deţină control deplin asupra ei. O îndepărtează de familie şi de prieteni, îi controlează bugetul sau îl gestionează total. De cele mai multe ori, este şi dependent de alcool. Impactul asupra copiilor este unul devastator, indiferent de vârsta acestora.

Pune-te la adăpost! Legea este de partea ta şi prevede ordin de restricţie pentru partenerii agresivi, care sunt obligaţi astfel să părăsească domiciliul. Dar până ce un tribunal va soluţiona cazul, va trebui să părăseşti căminul. Te poţi refugia la o rudă, la o prietenă sau la un centru de ajutor. Caută şi păstrează la îndemână adrese ale centrelor rezidenţiale pentru mame şi copii aflaţi în dificultate, particulare sau care aparţin de primării. Dacă ai suferit lovituri, obţine un certificat medico-legal.