taxe
Economic

Ce taxe va plăti fiecare român de la 1 ianuarie 2024. Cum vor fi afectaţi cetăţenii: „Vor fi mai puţini bani!”

Începând cu 1 ianuarie 2024, România se pregătește să implementeze modificări fiscale semnificative, potrivit informațiilor furnizate de un expert contabil într-o postare pe Facebook. Aceste schimbări de taxe vor avea un impact considerabil asupra tuturor cetățenilor români, afectând angajații, SRL-urile, PFA-urile și, indirect, toată populația.

Ce taxe va plăti fiecare român de la 1 ianuarie 2024. Printr-o aplicație simplă, economistul Radu Georgescu a automatizat calculele referitoare la majorările fiscale propuse de Guvern, care vor afecta toți cetățenii români începând cu 1 ianuarie 2024.

1. Reducerea salariului net pentru angajații cu tichete de masă

Potrivit expertului contabil, toți angajații care beneficiază de tichete de masă vor fi afectați, deoarece vor fi obligați să plătească Contribuția Asigurărilor de Sănătate (CASS) la valoarea acestora. Aceasta se va traduce printr-o scădere estimată a salariului net cu aproximativ 70 de lei pentru acești angajați începând cu anul 2024.

2. Impact asupra SRL-urilor

Aproximativ 300.000 de Societăți cu Răspundere Limitată (SRL-uri) vor simți o povară fiscală semnificativă, deoarece impozitul pe venit va crește de la 1% la 3% începând cu 1 ianuarie 2024. Această majorare are potențialul de a afecta semnificativ profitabilitatea acestor companii.

3. Creșterea taxelor pentru PFA-uri

Pentru aproximativ 400.000 de Persoane Fizice Autorizate (PFA-uri), plafonul pentru plata Contribuției Asigurărilor de Sănătate (CASS) va crește de la 2 salarii minime la 5 salarii minime, ceea ce se traduce printr-o creștere a taxelor pentru acești antreprenori începând cu 1 ianuarie 2024.

4. Impact indirect asupra tuturor cetățenilor

Pe lângă modificările directe, se preconizează că toți cetățenii români vor simți creșterea taxelor în mod indirect. Taxele la bănci și la companiile cu cifra de afaceri peste 50 de milioane de euro vor crește, iar aceste costuri suplimentare vor fi reflectate în prețurile pentru consumatori.

5. Previziuni sumbre privind recesiunea

Expertul contabil avertizează că, odată cu aceste creșteri de taxe, probabilitatea de recesiune în 2024 este estimată la 99,99%. Statul își propune să colecteze 20 de miliarde de lei pe an din mediul privat prin aceste măsuri fiscale, o sumă semnificativ mai mare decât în ​​timpul crizei financiare din 2010, când creșterea taxelor a fost de doar 5 miliarde de lei.

Începând cu 1 ianuarie 2024, aceste schimbări fiscale vor aduce cu sine o realitate în care există mai puțini bani la dispoziția oamenilor și o presiune financiară crescută asupra mediului de afaceri. Este crucial să monitorizăm evoluțiile ulterioare și să căutăm informații suplimentare din surse oficiale pentru a înțelege pe deplin impactul acestor modificări asupra economiei și vieții cotidiene a cetățenilor.

blank