Economic, Stiri

Ce sume a încasat statul din dividende?!

Câştig: peste 353 de milioane euro!

dividente (3)

Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica, unde statul este acţionar majoritar, dar şi OMV Petrom, unde are o participaţie minoritară (20% din acţiuni), contribuie cel mai mult la dividendele statului.

Peste 1,57 mld. lei (353 mil. euro) vor merge anul acesta din conturile companiilor listate în conturile Ministerului de Finanţe, sub formă de dividende, reprezentând mai mult de o treime din dividendele totale distribuite de companiile de pe bursă, care se ridică la 4,5 mld. lei.

Statul va lua cele mai mari dividende de la Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica, dar şi de la OMV Petrom, la care deţine o participaţie minoritară de 20,64%, scrie zf.ro.

Romgaz a fost şi în anii trecuţi principala sursă de dividende pentru stat, dar compania nu era listată. Între timp, statul a vândut în octombrie 2013 un pachet de 15% din acţiuni pe bursă, astfel că va împărţi dividendele şi cu investitorii minoritari.

În schimb, statul va lua mai mulţi bani de la Nuclearelectrica şi Transelectrica, care au raportat profituri record în 2013. Dividendele de pe bursă reprezintă 80% din dividendele pe care Guvernul şi le-a prognozat în bugetul pe 2014, în valoare de 1,97 mld. lei.

Statul i-a surclasat în acest an pe austriecii de la OMV, care deţin 51% din Petrom – cea mai mare companie locală, de la care vor încasa anul acesta dividende de 890 mil. lei (circa 200 mil. euro). Pe locul al treilea în topul încasatorilor de dividende este Fondul Proprietatea (FP), care va ridica 544 mil. lei (122 mil. euro) ca acţionar minoritar la companiile energetice.

Analiştii consideră faptul că cele mai profitabile companii de stat care distribuie anual cele mai mari dividende sunt cotate pe bursă este un plus pentru toată lumea, atât pentru stat, cât şi pentru investitorii de pe bursă. „E mult mai bine pentru toată lumea ca statul să-şi listeze companiile, să permită accesul unor reprezentanţi ai acţionarilor minoritari în consiliile de administraţie, să obţină profituri şi să distribuie dividende decât să fie unic acţionar în companii administrate în mod netransparent“, a comentat Dragoş Cabat, membru al CFA România, organizaţie care certifică analiştii financiari.

În prezent, portofoliul statului pe bursă valorează 4,26 mld. euro, cea mai valoroasă participaţie fiind pachetul de 70% din Romgaz, evaluat la peste 2 mld. euro. Guvernul a promis că va continua listările, prima pe listă fiind Electrica, a cărei ofertă publică iniţială ar putea avea loc în iunie.

blank