China
International

Ce spune China despre vânzarea de arme Rusiei pentru războiul din Ucraina. Mesajul clar către Kiev

Ministrul de externe din China, Wang Yi, l-a asigurat pe omologul său ucrainean Dmitro Kuleba că Beijingul „nu vinde arme letale” Rusiei, a anunţat duminică seara diplomaţia chineză, informează AFP.

În pofida conflictului, China rămâne un partener comercial şi diplomatic foarte important al Rusiei, cele două ţări având ambiţia comuna de a contracara influenţa occidentală pe scena internaţională.

În afară de acest sprijin economic, gigantul asiatic a fost suspectat uneori, inclusiv de partea americană, că furnizează armatei ruse angajate în lupte în Ucraina material, echipamente militare şi chiar arme. Acuzaţii dezminţite mereu în mod ferm de Beijing.

China „continuă să insiste pentru negocieri de pace şi nu pune gaz pe foc”, i-a spus Wang Yi lui Dmitro Kuleba, în timpul unei întrevederi sâmbătă, la Munchen (Germania), în marja Conferinţei de Securitate.

Beijingul „nu profită (de situaţie) pentru a culege profit şi nu vinde arme letale în zone de conflict sau părţilor aflate în conflict”, a subliniat ministrul chinez, potrivit unui comunicat publicat duminică seara de diplomaţia chineză.

China este criticată de Occident în dosarul ucrainean, pentru că, în pofida faptului că ea a îndemnat la respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, ea nu a condamnat niciodată în mod public Rusia.

”Vom continua să jucăm un rol constructiv pentru a pune capăt războiului”
Beijingul caută de asemenea să se poziţioneze ca o parte neutră în război.

„Indiferent de evoluţia situaţiei internaţionale, Beijingul speră că relaţiile China-Ucraina se vor dezvolta normal şi vor continua să fie profitabile ambelor popoare”, a declarat Wang Yi în faţa interlocutorului său.

„Vom continua să jucăm un rol constructiv, pentru a pune capăt războiului şi a restabili pacea cât mai repede. Chiar dacă nu subzistă decât un licăr de speranţă pentru pace, China nu îşi va abandona eforturile”, a subliniat el.

Beijingul îndeamnă regulat la o la reglementare politică a conflictului. Emisarul său pentru problema ucraineană, diplomatul Li Hui, a subliniat anul trecut rolul nefast, în opinia lui, al ajutorului militar occidental pentru Ucraina.

„Dacă vrem cu adevărat să oprim războiul, să salvăm vieţi, să obţinem pacea, nu trebuie să trimitem arme pe câmpul de luptă”, a denunţat diplomatul.

blank