Hackerii pot sustrage informaţii stocate pe reţele care nu sunt conectate la Internet, prin intermediul unui virus care poate reprograma computerele să transmită date spre un telefon situat în afara camerei în care se află acestea, arată cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Israel.

ce-se-poate-intampla-cu-laptopul-tau-chiar-si-atunci-cand-este-inchis-alerta-a-fost-lansata-de-284535

Odată ce computerul este infectat cu un anumit tip de virus, hackerii îl pot reprograma pentru ca acesta să transmită informaţii care pot fi recuperate apoi dintr-un telefon mobil care nu se află în aceeaşi cameră, relatează Bloomberg, în pagina electronică. “Scenariul este să ajungi la o instalaţie sigură şi să îţi laşi telefonul la intrare”, a declarat Dudu Mimram, expert în tehnologie în cadrul laboratorului de apărare cibernetică al universităţii. “Virusul va trimite date pe telefonul tău”, a explicat el.

Înainte de a sustrage informaţiile, virusul trebuie introdus în computer. Aceasta presupune probabil găsirea unei persoane cu acces fizic la computere care, conştient sau nu, să introducă un stick USB infectat. Programul malware poate determina computerul să transmită semnale care pot fi captate de un dispozitiv mobil din apropiere. Semnalele sunt transmise prin frecvenţă radio FM, pe care multe telefoane moderne o pot recepta.

Echipamentele medicale computerizate, apărarea şi sistemele de infrastructură vitală sunt izolate de obicei de Internet, iar avertismentul cercetătorilor de la Universitatea Ben-Gurion a provocat dezbateri în rândul experţilor în securitatea cibernetică în legătură cu eficienţa reţelelor separate fizic de alte reţele.