Life

Ce să facem ca să ţinem diabetul sub control?

diabet-ava-440x500

Controlarea diabetului este posibilă dacă ţinem cont de câteva reguli esenţiale!

 Diabetul este o afecţiune întâlnită foarte des, însă la ora actuală, nu există un tratament sau un remediu definitiv în vindecarea sau stoparea diabetului de tip II. Controlarea lui este, totuşi, posibilă şi vom putea ţine la distanţă eventualele complicaţii!  

 În tratarea diabetului de tip II, bolnavii trebuie sa lupte pe mai multe fronturi. În primul rând, aceasta boală poate fi controlată dacă cei în cauză îşi reevaluează şi modifică modul de viaţă, pentru a preveni complicaţiile acute şi cornice. Prin urmare, menţinerea unui regim alimentar echilibrat se impune. Astfel că, orarul meselor, calitatea nutritivă a ingredientelor, precum şi cantitatea lor, joacă un rol esenţial în menţinerea proporţiei normale de zahăr în organism. Mai mult, specialiştii îi pot îndruma pe bolnavi să facă alegerile nutriţionale potrivite pentru ei. De asemenea, activitatea fizică este parte a tratamentului, întrucât este dovedit faptul că mişcarea ajută la diminuarea nivelului de glucoză din sânge, dar şi la menţinerea sănătăţii vaselor sangvine.

 O greutate normală a corpului este deci un element-cheie al tratamentului, deoarece factorul de risc major în dezvoltarea diabetului de tip 2 îl reprezintă obezitatea! În cazul în care acestea nu sunt de ajuns pentru stabilirea glicemiei la nivel optim, ar putea fi adaugat şi un tratment medicamentos corespunzător, pe termen lung sau scurt. La diabetul de tip 1, insulina este medicaţia uzuală. Medicaţia pentru diabetul de tip II se administrează în general pe cale orală, cu toate că unii dintre bolnavi au nevoie şi de insulină. Medicamentele care scad nivelul de glucoză din sânge sunt numite hipoglicemiante orale şi sunt de mai multe tipuri, acţionând în diferite feluri. De asemenea, măsurarea glicemiei cu ajutorul unui aparat care ne indică procentajul de glucoză din sânge, face parte din schema acestui tratament.

 Să ne folosim de sursele naturale de fructoză

Nu există nici un motiv de a le interzice bolnavilor să evite sursele naturale de fructoză din anumite fructe şi legume. Cu excepţia strugurelui, a bananei coapte şi a pepenelui galben, majoritatea fructelor, legumelor şi produselor lactate au un indice glicemic scăzut. Cât priveşte legumele, acestea au un raport caloric scăzut şi conferă imediat senzaţia de saţietate.

 Diabeticii au nevoie de acizii graşi Omega 3

Diabeticii care vor să reducă consumul de carne grasă pot să aleagă în schimb proteine vegetale, însă nu ar trebui să piardă din vedere peştele, ba chiar să mărească consumul său. Deoarece organismul nostru nu poate să producă Omega 3, este necesar să consumăm alimente sau suplimente care conţin aceşti acizi. Găsim Omega 3 în peştii graşi şi în uleiurile lor: scrumbie, somon (nu de crescătorie), hering, sardină, ton şi păstrăv, dar putem gasi şi în uleiul sau în sămânţa de in, ori cânepă. De asemenea, nucile şi seminţele oleaginoase sunt bogate în grăsimi mononesaturate şi antioxidanţi. Prin urmare, este recomandabil să consumăm săptămânal câte 3, 4 porţii de peşte bogat în acizi graşi Omega 3.

 Frecvenţa meselor şi a gustărilor

Bolnavii de diabet trebuie să vegheze ca aportul alimentar să fie bine repartizat pe durata zilei. Cel mai important este ca aceştia să nu omită nicio masă! Este indicat ca aceştia să lase un interval de 4-6 ore între mese, iar gustarea să foe luată la 3 ore după fiecare masă.

 

blank