Medical

Ce rol are vitamina K la nivelul organismului?

Vitamina K nu este la fel de populară în rândul nutriționiștilor și specialiștilor în dietă ca alte vitamine, dar are totuși un rol foarte important pentru buna funcționare a organismului. În primul rând, ea are un efect benefic în coagularea sângelui, motiv pentru care mai este cunoscută și sub denumirea de vitamina antihemoragică. În plus, beneficiile ei la nivelul sistemului osos și cel cardiovascular sunt în permanență investigate de cercetătorii care au ajuns la concluzia că ea are un rol vital și pentru întărirea și buna funcționare a acestora.

Vitamina K a fost descoperită acum un secol, de către un cercetător danez pe nume Henrik Dam. Omul de știință nu și-a început studiile cu gândul de a găsi o nouă substanță folositoare pentru organism, ci își propusese ca scop cercetarea funcțiilor colesterolului în organism. Dar de la uimitoarea sa descoperire și până când formula chimică a vitamine K a putut fi scrisă pe hârtie a durat mai mult de un deceniu.

Cel care l-a ajutat pe Dam să afle mai multe despre vitamina K este biochimistul Edward Adelbert Doisy care împreună cu partenerul său de studiu a fost laureat cu Premiul Nobel în anul 1943.

Ce beneficii are vitamina K pentru organism?

În general, numim această substanță vitamina K la modul colectiv, dar în realitate ea se găsește sub trei forme distincte și anume: vitamina K1 – folochinona, vitamina K2 – menachinina și vitamina K3 – menadiona. Toate aceste tipuri de vitamina K contribuie la absorbția calciului în organism și activează diferite proteine care ajută la transportul acestuia.

Fără vitamina K și vitamina D, calciul nu poate fi asimilat eficient în organism, ci se transformă în calculi renali care contribuie la apariția unor afecțiuni cardiovasculare foarte periculoase, cum ar fi sedimentarea mineralului pe pereții vaselor de sânge.

Vitamina K2 este esențială pentru o dezvoltare armonioasă

S-a demonstrat științific că suplimentarea aportului de vitamina K2 este deosebit de utilă pentru copii, mai ales în perioadele de creștere. Dintre toate formele vitaminei K, vitamina K2 este cea mai importantă pentru întărirea sistemului osos și o creștere armonioasă. Tot din acest motiv, ea se recomandă și femeilor intrate la menopauză deoarece, la fel ca și copii, ele fac parte dintr-un grup mai predispus la subțierea oaselor și fracturarea lor, din cauza schimbărilor hormonale pe care le suferă la nivelul întregului organism.

Vitamina K1 și K2 au un rol benefic în lupta cu tumorile canceroase

Descoperirile recente au demonstrat o legătură între administrarea periodică a vitaminei K pacienților cu cancer și reducerea numărului de bolnavi care au suferit recidive în decursul a trei ani după îndepărtarea celulelor problematice. Vitamina K2 s-a dovedit benefică celor diagnosticați cu carcinom hepatic, în timp ce vitamina K1 a contribuit la reducerea riscului de avansare a bolii în cazul bărbaților cu tumori canceroase la nivelul prostatei.

Vitamina K3 este esențială organismului încă din primele momente ale vieții

Laptele matern este sărac în vitamina K3, o formă a vitaminei K care previne sângerarea la nivelul creierului, imediat după naștere. De aceea, o practică medicală obișnuită în zilele noastre este administrarea acestei vitamine bebelușilor la puțin timp după venirea lor pe lume.

Cum se poate suplini aportul de vitamina K?

Verdețurile, fasolea, algele, varza și broccoli sunt câteva din alimentele bogate în vitamina K1, în timp ce vitamina K2 este sintetizată la nivelul sistemului digestiv prin consumul de alimente bogate în proteină animală.

Dar persoanele cu o dietă deficitară, sau cele care au nevoie de un aport crescut al vitaminei K în organism pot cumpăra suplimente naturale cu această substanță hrănitoare de la remediu.ro, un magazin remediu cu o mulțime de produse extraordinare pentru vindecarea diferitelor afecțiuni sau pur și simplu pentru întreținerea corpului.

Câteva din primele semne determinate de carența vitaminei K includ sângerări la nivelul diferitelor organe ale corpului. Atunci când carența nu este pronunțată, cei care au nevoie de suplimente cu vitamina K pot observa sângerări la nivelul nasului și gingiilor, iar în cazuri mai grave se pot confrunta cu anemie și de asemenea, pot observa sânge în urină.

Din fericire însă, vitamina K se regăsește în multe suplimente alimentare eficiente și convenabile care restabilesc rapid echilibrul la nivelul întregului organism.

blank