rachete
International

Ce rachete balistice i-a dat Kim lui Putin. Ard totul pe o rază de zeci de metri

Ce rachete balistice i-a dat Kim lui Putin. Ard totul pe o rază de 40 de metri. Rusia a folosit de câteva ori rachete balistice nord-coreene în Ucraina și se pare că acestea și-au greșit ținta, dar, dacă nu ratau, ar fi putut provoca o catastrofă.

Ce rachete balistice i-a dat Kim lui Putin. Ard totul pe o rază de 40 de metri. Un scurt videoclip postat de rețelele ucrainene arată un crater masiv după ce o rachetă nord-coreeană a căzut la 15 februarie în oblastul Kiev, din fericire într-o zonă împădurită.

Copacii au ars pe o rază de 40 de metri. Nu mult mai departe se văd casele din districtul Buceansk. Este vorba despre o rachetă KN-23.

Ce rachete balistice i-a dat Kim lui Putin. Ard totul pe o rază de 40 de metri

Coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Statelor Unite, John Kirby, a confirmat la 4 ianuarie 2024 că Rusia a primit zeci de rachete balistice (SRBM) din Coreea de Nord.

Transferul semnalează sprijinul material tot mai mare al Coreei de Nord pentru războiul Rusiei din Ucraina, lăsând posibilitatea ca Phenianul și alți furnizori precum Iranul să furnizeze și mai multe rachete.

Guvernul SUA evaluează că Rusia nu a folosit foarte des rachetele lui Kim Jong-un, probabil din cauză că acestea nu sunt sigure pentru atingerea țintei.

Armata rusă a lansat prima rachetă nord-coreeană împotriva Ucrainei la 30 decembrie 2023, mai multe la 2 ianuarie 2024 și una la 15 februarie.

Aceasta din urmă a căzut în oblastul Kiev, nu departe de țintă.

În general, aceste lansări sunt considerate eșecuri pentru că nu și-au atinis țintele, însă acest lucru nu le face mai puțin periculoase având în vedere factorul de risc de a cădea haotic.

Prima rachetă a căzut într-un câmp în afara orașului Zaporojie din sud-estul Ucrainei, unde se află centrala nucleară. Nu se știe ce țintă a avut, dar putea provoca o catastrofă, potrivit kyivpost.com.

Aceste eșecuri se datorează, spun specialiștii, echipei de lansare, care, probabil, nu s-a familiarizat cu aspectele software-ului de țintire al rachetei și ale procedurii de lansare, sau de vină ar fi o problemă tehnică cu software-ul de ghidare al rachetei sau propulsia cu combustibil solid.

Rachetele KN-23 și KN-24 fac parte dintr-o familie relativ nouă de SRBM cu combustibil solid din Coreea de Nord, primul test având loc în 2019. Phenianul a investit masiv în dezvoltarea KN-23, făcând mai multe teste decât pentru orice alt tip de rachete balistice în ultimii cinci ani.

Pentru a contracara rachete KN-23, Ucraina are nevoie de o apărare antirachetă serioasă. Sistemele Patriot și SAMP/T sunt cele mai potrivite pentru aceasta.

Dacă racheta nu eșuează înainte de a atinge ținta, abaterea medie a rachetelor nord-coreene KN-23 și KN-24 este evaluată la 100 – 200 de metri. Focosul cântărește până la 500 kg.

Greutatea totală a rachetei este de 3,45 tone. Autonomia maximă este de 690 km.
KN-23 modificat cu lungimea de 9,7 metri are o autonomie de 900 km.

blank