Economic, Stiri

Ce ne aşteaptă din prima zi a noului an

Val de scumpiri de la 1 ianuarie

portofel_gol

De la 1 ianuarie se înnoiesc preţurile. Astfel că 2014 vine cu veşti extrem de proaste pentru bugetele românilor. Cele mai importante, dar şi cele mai căutate produse se scumpesc unul după altul. Fie că vorbim de benzină şi motorină, de gaze şi ţigări, de energie electrică şi bere, pentru toate vom plăti mai mult. În cazul carburantului, chiar şi cu 40 de bani în plus pe fiecare litru.

Preţurile la benzină și motorină cresc din prima clipă a noului an. Adică în mai puţin de o săptămână. Motivul, acciza pe care o plătim pentru fiecare litru de carburant cumpărat se va calcula în baza unui curs valutar dezavantajos pentru români, dar avantajos pentru bugetul statului. Numai din cauza diferenței de curs vom plati cu 9 bani în plus pentru fiecare litru de carburant.

Să nu uităm și de celebra taxa de 7 eurocenți pe litru, care a fost amânată, dar nu a fost uitată de guvern. Adunăm taxa, acciza, aplicăm și TVA-ul pe care tot noi, românii îl plătim și aflăm că dacă în prezent pentru un litru de benzină dăm 5 lei și 60 de bani, după aplicarea taxelor vom ajunge să scoatem din buzunar chiar 6 lei.

Motorina va fi și mai scumpă, de la 5 lei și 90 de bani va ajunge la 6 lei și 30 de bani. Din păcate, cel mai scump sortiment de carburant se va apropia de un nou prag greu de acceptat – 7 lei pe litru.

Mergem la alte scumpiri la fel de dramatice. Gazul se va scumpi cu 1% anul viitor, cel puțin asta anunță Autoritatea de Reglementare în Energie în calendarul de liberalizare a pieței. Așadar, dacă în prezent pentru încălzirea unui apartament cu trei camere plătiți toată iarna o factura la gaz de 1.700 de lei. De anul viitor va fi cu 17 lei mai mare.

Și energia electrică va fi mai scumpă, în condițiile în care Guvernul este hotărât să introducă așa numita taxă de stâlp, pe care furnizorii o vor introduce în facturi. Ar putea fi o scumpire de 1%. Iar în cazul unui apartament de 3 camere, pentru care se plătește o factură de 200 de lei pe lună, scumpirea va fi de 24 de lei pentru tot anul.

Nici berea și nici țigările nu scapă de scumpiri. Un pachet de țigări va costa și cu 50 de bani mai mult, iar berea ar putea să se scumpească, în funcție de inflație, și cu 10 bani pe litru.

blank