Vladimir Putin
International

Ce înțelege Vladimir Putin prin ”încetarea focului” în Ucraina! Până când trebuie menținute sancțiunile asupra Rusiei

Rusia a declanșat războiul în Ucraina pe 24 februarie și, la aproape o lună de la debutul operațiunii militare comandate de Vladimir Putin, se vorbește despre o nouă rundă de negocieri pentru pace.

În ciuda discuțiile despre pace, Rusia atacă necontenit orașele din Ucraina, iar bombardamentele fac numeroase victime printre civili.

Garry Kasparov (58 de ani), fost campion mondial la șah și cunoscut oponent al lui Vladimir Putin, susține că președintele Rusiei nu are de gând să oprească ofensiva din Ucraina și trebuie presat în continuare prin sancțiuni dure, până când trupele rusești se vor retrage.

Garry Kasparov: ”Amintiți-vă că pentru Putin `să înceteze focul` înseamnă doar `să reîncarce`”
”Amintiți-vă că pentru Putin `să înceteze focul` înseamnă doar `să reîncarce`. Sancțiunile trebuie menținute și chiar înăsprite atât timp cât armata rusă este în Ucraina”, a scris Garry Kasparov pe contul său de Twitter.

Marți, Kasparov a transmis un mesaj tranșant către NATO. Acesta consideră că organizația internațională ar trebui să se implice militar de partea Ucrainei și că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, Rusia nu ar putea rezista și războiul s-ar încheia. În acest context, Garry Kasparov a declarat că Alianța Transatlantică dă dovadă de lașitate, în timp ce poporul ucrainean luptă în continuare cu curaj, dar duce lipsă de arme.

Vladimir Putin nu vrea o confruntare militară (n.r.- cu NATO) pentru că știe că va pierde, dar crede că NATO se va feri de acest lucru, va întoarce spatele și va pleca, la fel cum a făcut-o de fiecare dată. Ce vedem acum din partea NATO este o lașitate!

Ucrainenii nu se mai tem de nimic. Președintele Zelenski și poporul ucrainean au mult curaj, dar nu au destule arme. NATO are o mulțime de arme, dar nu are destul curaj. Mă întreb dacă NATO se teme de Putin sau de propria umbră”, a spus Garry Kasparov la CNN.

Garry Kasparov: „Nu aș fi binevenit în Rusia lui Putin”
Kasparov, care s-a stabilit la New York în 2013 după ce a fugit de la Moscova, a vorbit în mai multe rânduri despre războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Fostul campion mondial a plecat din țară de frică să nu fie arestat, iar acum luptă de la distanță împotriva liderului de la Kremlin.

„Ce ți s-ar întâmpla dacă te-ai întoarce în Rusia?”, a fost întrebarea care i-a fost adresată lui Garry Kasparov în emisiunea Firing Line, cu Margaret Hoover.

„E ceva ipotetic, pentru că nu plănuiesc să mă întorc, cât timp știu că nu aș fi binevenit în Rusia lui Putin. Sau, poate aș fi binevenit, pentru că ar putea să-mi închidă gura.

Văzând ce s-a întâmplat cu Navalny recent sau cu Nemtsov, unul dintre marii lideri care au fost împușcați în 2015, în centrul Moscovei, Rusia lui Putin este o dictatură absolută, care nu acceptă niciun disident în interiorul granițelor. Cred că rămânând în viață și liber în afara granițelor Rusiei aș putea face mai multe, spunând adevărul despre regimul lui Putin”, a răspuns Kasparov.

„Dar Alexei Navalny s-a întors în Rusia”, i-a spus Margaret Hoover fostului campion mondial la șah.

„Da, s-a întors. Mai întâi a fost otrăvit, apoi au încercat să-l ucidă. A fost foarte norocos, a supraviețuit câteva săptămâni în comă. Acum e în închisoare și am vești proaste. Nu cred că va mai vedea lumina zilei în afara gratiilor cât timp Putin e la putere”, a spus Kasparov.

blank