Din rândul tuturor etapelor vieții, copilăria este de departe cea mai importantă. În această perioadă imaginația este la un nivel foarte ridicat, aptitudinea de a învăța este extraordinară, iar personalitatea este puternic formată de influențele pe care le are în jurul său un copil. Înțelegând toate aceste aspecte, să explicăm de ce copilăria este un moment cheie pentru dezvoltarea celor mici și pentru caracterul acestora.

Familia este cel mai important mediu formator

Având în vedere toți factorii ce stau la baza formării celor mici, familia este cu siguranță mediul cu cea mai mare influență. Climatul social în care copilul crește este deosebit de important pentru acesta, deoarece este locul din care el se va inspira și în care va învăța primele noțiuni despre societate, despre felul în care trebuie să se comporte în cadrul acesteia și multe altele.

Familia este considerată principala răspunzătoare de creșterea și dezvoltarea copiilor, fiind prezentă în fiecare moment cheie din prima parte a vieții lor. Orice copil are o capacitate de a învăța foarte rapid în primele luni, respectiv ani. Să luăm spre exemplu mersul. Nici un copil nu se va naște mergând, însă, pe parcursul multor căzături și etape, va reuși în cele din urmă să alerge chiar. Un alt aspect ușor de remarcat este abilitatea celor mici de a învăța să vorbească reproducând ceea ce aud din mediul înconjurător și asociază cu diferite situații.

Fiind atât de sensibil la ceea ce se petrece în jurul său, familia îi poate oferi copilului un mediu prielnic sau poate afecta creșterea armonioasă a acestuia, cum este în cazul multor familii caracterizate de violență domestică, certuri, situații de divorț sau poate chiar abandon.

În foarte multe situații, dezechilibrul copilăriei pleacă din neînțelegerile pe care le au părinții, neajunsurile de zi cu zi sau nevoile pe care le prezintă. Din acest motiv, este important să se pună preț pe comunicare, pe întreținerea unei relații, iar în cazul în care acestea nu sunt de ajuns să se apeleze la profesioniști.

Centrul PsihArt poate fi soluția perfectă pentru astfel de situații, având în echipa sa unii dintre cei mai buni psihologi la nivel național și oferind o abordare unică asupra diferitelor probleme întâmpinate, prin diverse evaluări, consilieri sau tehnici de terapie.

Revenind la importanța pe care o are familia în rândul creșterii copiilor, se poate înțelege foarte clar de ce copiii abandonați se află într-o situație foarte dificilă și de ce psihoterapia este mai mult decât o necesitate pentru aceștia, având repere diferite ale copilăriei (nu vor avea parte de momentele cheie în care ar fi trebuit să fie alături de părinți).

Școala – primul mare pas spre societate

Începând chiar de la grădiniță și continuând apoi cu anii de școală, copilul începe să ia contact cu un număr mai mare de persoane, iar influențele asupra personalității acestuia încep să fie din ce în ce mai diverse.

În această situație, educatorii, respectiv profesorii își însușesc o mare parte din responsabilitățile părinților și au rolul de a forma caractere puternice, oneste și civilizate.

Această perioadă, însă, poate avea multe influențe negative asupra copiilor. Plecând dintr-un mediu în care toată lumea îi oferea încurajare și suport, copilul se poate izbi de situații dificile create de colegi, poate interveni lipsa de încredere, închiderea în sine și poate fi afectată comunicarea. Din aceste motive, consilierii psihologice trebuie să i se ofere o atenție deosebită, fiind cea mai cea mai indicată pentru a-i ajuta pe cei mici în toate aceste situații.

Momentele în care copilul își poate pierde încrederea în sine pot veni, din păcate, din mustrările pe care le fac profesorii, sau chiar din partea colegilor, situații care de altfel sunt destul de dese și care pot afecta emoțional. Un bun psiholog copii va reuși să găsească cea mai bună rezolvare pentru a reechilibra starea psihică a celor mici și de a le oferi suportul necesar pentru a se dezvolta și a se integra foarte bine în rândul societății.

PsihArt – un centru reper pentru profesionalismul și calitatea celor mai bune servicii

Fiind format dintr-o echipă unită de profesioniști în domeniul psihologiei, centrul PsihArt reușeste să îmbine armonios toate serviciile necesare unui psihic sănătos. În cadrul acestui centru se pot face ședințe de psihoterapie individuală sau chiar și în cuplu, consiliere parentală, evaluare și consiliere pentru copii și adolescenți, psihoterapie de familie sau diferite alte tehnici terapeutice.

Mai multe informații referitoare la aceste servicii pot fi găsite la următoarele date de contact:

PsihArt

Str. Vișinilor, nr. 3, sector 2, București

Orar: Luni-Vineri de la 08:00 la 21:00 și Sâmbătă de la 09:00 la 14:00

Email: office@psihart.ro

Ședințele se fac doar pe bază de programare!