Featured, Medical

Ce favorizează paradontoza şi cum ne ferim de ea

 

 

 

 

Afecţiune cronică, manifestată prin deteriorarea ţesuturilor ce susţin dinţii, paradontoza a crescut, ca incidenţă, într-o proporţie îngrijorătoare. Iată ce măsuri putem lua pentru a preveni această boală.

 

 

 

 

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, parodontoza afectează persoanele cu vârstă cuprinsă între 35 și 44 de ani într-un procent de 15-20%. Fără tratament adecvat, boala evoluează şi, în timp, duce la pierderea dinţilor.

Cum se manifestă

        ”Flora microbiană din cavitatea bucală este factorul determinant în declanşarea bolii parodontale. Principalele simptome ale afecţiunii sunt sângerările gingivale în timpul periajului, halena şi depunerile de tatru şi placă bacteriană. De asemenea, gingiile se retrag descoperind rădăcinile dinţilor, iar pe zona astfel expusă, dintre dinte şi gingie, apar scurgeri purulente. Dinţii devin sensibili iar acest cumul de factori duce la mobilitate dentară şi dureri. Consultul stomatologic periodic este absolut necesar. Fără tratament, în timp, pacientul îşi pierde dinţii”, explică dr. Adriana Gărgărici.

 

Prevenţie prin igienă riguroasă

Nu întotodeauna, dar în foarte multe cazuri, pacienţii moştenesc boala parodontală. “ Factorul genetic joacă şi el un rol important în declanşarea paradontozei însă cu măsuri de protecţie adecvate se poate preveni apariţia unei forme severe a bolii. Igiena orală riguroasă, adică un periaj corect după fiecare masă, folosirea aţei dentare şi a a apei de gură, constituie cea mai sigură cale de prevenire sau încetinire a evoluţiei afecţiunii parodontale. Şi, nu în ultimul rând, alimentaţia corectă şi echilibrată este foarte importantă”, spune dr. Gărgărici.

Detartrajul, prima etapă a tratamentului

“Când pacientul are o formă uşoară de paradontoză, primul pas terapeutic constă în detartraj. Etapa următoare vizează netezirea rădăcinilor, astfel fiind curăţaţi dinţii şi şanţurile gingivale. În funcţie de particularităţile fiecărui caz în parte şi de etapa în care se află boala, se poate recurge la tratament medicamentos sau diverse terapii cu laser. Intervenţiile chirurgicale se fac doar în faza avansată a paradontozei, în vederea reducerii pungilor gingivale şi a regenerării ţesuturilor din zonă. De asemenea, se poate recurge şi la grefe de os, însă astfel de decizii se iau în urma consultului stomatologic, a analizării radiografiei panoramice şi a unui test CT”, explică dr. Adriana Gărgărici.

 

Factori de risc

  • Fumat
  • Tartru
  • Carii
  • Stres
  • sarcină

 

“Pacienţii care, în urma bolii parodontale, şi-au pierdut dinţii, pot recurge la implant dentar” – dr. Adriana Gărgărici

 

20 la sută dintre adulţi, la nivel mondial, suferă de paradontoză

 

blank