Epoca de aur, Stiri

Ce a făcut Elena Ceauşescu după CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI

Se împlinesc 25 de ani de la căderea zidului Berlinului, simbol al prăbuşirii blocului comunist. La momentul respectiv, deşi se ştia că zilele comunismului sunt numărate, nimeni nu a ştiut cum a primit vestea familia conducătoare a României.

ceausescu_21010800

CĂDEREA ZIDULUI BERLINULUI: Ştirea că regimurile comuniste din Europa se prăbuşesc a făcut-o pe Elena Ceauşescu să îşi întoarcă faţa spre credinţă. Asta în contextul în care soţia dictatorului era cunoscută de toată lumea ca fiind atee. Cu o zi înainte de căderea zidului Berlinului, Elena Ceauşescu a făcut ceva ce i-a surprins pe consătenii săi.

Pe 8 noiembrie 1989, Elena Ceauşescu pleca de dimineaţă la Piteşti ca să participe, în calitate de reprezentant al conducerii partidului comunist, la o conferinţă ce pregătea al 14 lea Congres. Pe drum, la întoarcere, ea face o oprire neaşteptată.

Elena Ceauşescu s-a oprit la Petreşti, la mormântul tatălui său. A fost singura dată când a dat de pomană sătenilor în amintirea lui. Sătenii mai vârstnici îşi aduc aminte cu lux de amănunte de Elena Ceauşescu, iar unii dintre ei se consideră norocoşi că au reuşit să vorbească cu ea.

Casa în care a copilărit Elena Ceauşescu a fost şi a rămas o atracţie pentru săteni. O amintire vie a vremurilor care au apus.

Oficial nimic nu arată cum au primit soţii Ceauşescu vestea căderii zidului Berlinului. În acea zi, Elena Ceauşescu a avut întâlnirile obişnuite cu subalternii săi, iar Nicolae era ocupat cu pregătirea Congresului. Nici în ziarele de la acea vreme nu s-a vorbit despre acest eveniment. Pe primele pagini erau redate vizitele dictatorului la fabricile din Bucureşti. Toată lumea, însă, ştia deja că zilele comunismului, şi la noi în ţară, erau numărate.

blank