[youtube https://www.youtube.com/watch?v=iqoTm0DZZDU]

Echipajele de salvare sosite de urgență la fața locului au confirmat că trupurile neînsuflețite mai aveau 30 de metri până la mare.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zgle9xHH2PU]

„Presupunem că au fost prinși de foc deoarece a fost foarte puternic și rapid”, a spus Haris Malimogolu, un membru al Crucei Roșii, pentru The Telegraph. Trupurile erau carbonizate iar identificarea lor a fost imposibilă.

Focul devastator a lovit Mati luni după masă, transformând stațiunea în cenusă. Orașul port învecinat, Rafina, a fost și el grav afectat. Paza de coastă și echipajele altor ambarcațiuni au salvat peste 700 de oameni care au fugit de pe coastă și s-au aruncat în mare.

incendiu grecia

Pompierii încearcă să sară un gard pentru a ajunge pe plajă și să acorde primul ajutor
Getty Images

Supraviețuitorii au descris clipele de groază, manifestându-și totodată frustrarea din cauza resurselor limitate pe care le-au avut la dispoziție pentru a combate incendiul. Paulina Corvisier, din Lyon, care locuia într-o vilă de vacanță în centrul orașului Mati împreună cu soțul și soacra, cu greu și-a putut stăpâni lacrimile atunci când a povestit prin ce a trecut.

Era plină de sânge și de vânătăi. „Am fugit spre plajă, dar în preajma noastră erau foarte multe stânci. Parcă într-o secundă, toți copacii care împrejmuiau plaja au luat foc. Am sărit în apă deoarece nu mai știam ce să facem. Cenușa cădea din cer în timp ce noi înotam”, a povestit biata femeie, care a explicat, apoi, că nu au fost informați de pericolul iminent și nimeni nu le-a cerut să evacueze locuințele.

Nikos Stavirinidis a ales să meargă anul acesta în concediu în Mati împreună cu soția sa, pregătindu-se de venirea fiicei lor în vacanță, de la studii. Nici nu și-a dat seama când focul îi încercuise. „S-a întâmplat foarte rapid. Flăcările erau la mare distanță de noi, apoi, imediat au început să ne înconjoare. Am fugit în mare și a trebuit să înotăm din cauza fumului care era foarte dens și înecăcios”, povestea Nikos. Din grupul său mai făceau parte câțiva prieteni, dar îndepărtându-se prea mult de țărm, au fost purtați de vânt și de curenți și s-au înecat. „Nu am reușit cu toții să ne salvăm, din păcate. O femeie și fiul ei au murit în apele mării. Voi purta toată viața această apăsare, că nu am putut face nimic pentru ei”, a adăugat bărbatul, abia putând să-și stăpâneasca plânsul. 

Cel puţin 74 de persoane au murit în incendiile de vegetaţie în regiunea Attica, situată în jurul capitalei Greciei, Atena, conform ultimelor informaţii ale autorităţilor.