IT&C, Stiri

Ce date poţi recupera dintr-un smartphone, chiar dacă îl formatezi

Ai informaţiile şterse, dar un soft bun te poate ajuta

recuperare date0

Datele pe care le-ai crezut şterse, odată ce ai resetat telefonul, ar putea să nu fie atât de „dispărute” precum credeai. E de ajuns un soft bun şi orice informaţie ştearsă şi care nu s-a rescris peste, va apărea ca prin minune pentru orice hacker sau poliţist priceput.

Deci, ce fel de date sensibile pot fi recuperate dintr-un smartphone? Aproape toate, daca ne gandim ca majoritatea telefoanelor care ajung in cele din urma la reciclat sunt refolosite sau refacute si vandute cu eticheta „refurbished”.

Poate cel mai usor de recuperat sunt SMS-urile si celelalte tipuri de mesaje. Indiferent ca vorbim de e-mail, Whatsapp, Skype sau alte tipuri de chat, discutiile tale au fost la un moment dat salvate pe telefon. Recuperarea acestora depinde doar de cat de bun e softul folosit si rabdarea pe care o are cel ce incearca aceste proceduri, scrie yoda.ro.

O mare problema o constituie si faptul ca multe dintre programele folosite inclusiv de politie si autoritati pentru a recupera datele sunt accesibile publicului. Soft-uri aproape profesionale precum AccessData sau Oxygen Forensic nu sunt gratuite, dar pot fi instalate in versiuni trial si folosite timp gratuit timp de 14 zile.

Istoricul de navigare web sau locurile in care s-a aflat telefonul pot si ele aflate. Cu cat dai mai multe check-in-uri, cu atat telefonul tau va salva mai multe informatii despre tine.

Poate aceste tipuri de date nu sunt cele mai sensibile, dar daca vorbim de fotografii si filmulete facute cu telefonul, atunci cu siguranta creste si gradul de pericol.

Ceea ce multi nu stiu e ca o poza nu dezvaluie doar informatia vizuala ci si data la care a fost facuta, sau chiar locul. Astfel, fara sa vrei, poti dezvalui informatii nedorite despre apropiatii tai, despre familie sau le poti spune celor nu foarte bine intentionati chiar si unde stai.

 

 

blank