Accidentele pot aparea oricand. Un eveniment neprevazut poate avea consecinte grave daca nu exista mijloacele potrivite pentru a se interveni imediat. Mai ales in locurile frecventate de multi oameni, accidentele de orice fel pot sa aiba un impact foarte grav. Nu doar socurile mecanice sau alte intemperii reprezinta amenintari, ci si potentialele probleme de sanatate.

Orice s-ar intampla, este foarte important ca in locul in care se petrec astfel de incidente sa existe mijloacele necesare pentru a se interveni prompt. In acest sens, daca detii sau gestionezi un loc in care isi desfasoara activitatea mai multe persoane, esti chiar obligat prin lege sa detii o trusa de prim ajutor. Iata tot ce trebuie sa stii despre acest instrument, cine trebuie sa il detina si de unde cumperi una completa.

Ce este trusa de prim ajutor si cand trebuie sa ai una

Trusa de prim ajutor reprezinta un set de echipamente si materiale cu ajutorul carora se poate interveni rapid, in cazul in care o persoana sau mai multe sunt victime ale unor evenimente care le afecteaza integritatea fizica. O trusa completa contine o multime de elemente cu ajutorul carora pot fi gestionate imediat rani multiple. Iata care sunt elementele pe care le contine cea mai buna trusa de prim ajutor:

Brosura cu instructiuni – este foarte important ca brosura sa nu lipseasca din trusa. Asta deoarece acordarea primului ajutor nu este un proces care poate fi facut fara un minimum de cunostinte. Este foarte important ca persoana care foloseste trusa sa stie exact cum trebuie utilizate elementele continute de aceasta;

Dispozitive pentru respiratie – se incadreaza aici dispozitivele de respiratie gura la gura, pipa Guedel, dar si deschizatorul de gura din material plastic. Sunt elemente esentiale pentru a putea ajuta o persoana care si-a pierdut capacitatea de a respira corespunzator;

Materiale pentru oprirea sangerarii – garoul elastic, atelele din material plastic, pansamentul cu rivanol, plasturii, leucoplastul si compresele sterile sunt elemente deosebit de importante intr-o trusa de prim ajutor. Sangerarea trebuie imediat oprita in cazul unui accident care se soldeaza cu rani deschise. Pansarea trebuie facuta in conditii de maxima igiena si cu ajutorul unor materiale care sa ii asigure rezistenta;

Solutii pentru dezinfectare – alcool sanitar, alcool iodat, rivanol si apa oxinegata sunt cele mai importante solutii folosite pentru curatarea ranilor deschise. Cu ajutorul acestor solutii chimice, te asiguri ca persoana ranita nu va ajunge sa se confrunte cu infectii grave;

Accesorii – la aceasta categorie se incadreaza manusile sterile, foarfecele, acele de siguranta, dar si paharele de unica folosinta. Acestea sunt utilizate pentru a putea aplica rapid, eficient si in conditii de maxima siguranta tehnicile de prim ajutor care se impun in diferite situatii. In trusa de prim ajutor trebuie sa mai fie incluse si un caiet cu creion. Acestea ajuta in cazul in care pulsul sau alte elemente ce tin de comportamentul potentialelor victime trebuie monitorizate.

Cine trebuie sa detina o trusa de prim ajutor si de unde o poti achizitiona?

In primul rand, trebuie sa stii ca toate autovehiculele care circula pe drumurile publice trebuie sa aiba in dotare o trusa de prim ajutor. In plus, legislatia din Romania impune mai multor categorii de agenti economici sau institutii sa aiba la sediul lor truse de prim ajutor cat mai bine echipate.

Trebuie dotate cu trusa de prim ajutor firmele care activeaza in agricultura, dar si spatiile de desfacere a diferitelor produse, in care clientii au acces. Totodata, sediile institutiilor de invatamant public si privat sunt obligate sa fie dotate cu truse de prim ajutor. De asemenea, salile de spectacole cu cel putin 100 de locuri, salile de sport, cluburile, barurile, restaurantele si hotelurile trebuie si ele sa dispuna de o astfel de trusa.

Daca detii o entitate precum cele mentionate anterior, trebuie sa te asiguri ca o echipezi cu o trusa corespunzatoare. Acorda mare atentie procesului de selectare a trusei, deoarece aceasta trebuie sa corespunda normelor legale aflate in vigoare. Cumpara doar de la comercianti de incredere si asigura-te ca alegi o varianta completa si de calitate. Pe Vesta Magazin Online poti sa descoperi o gama variata de truse de prim ajutor, cu termene de valabilitate extinse, din care sa alegi o optiune potrivita afacerii tale. Nu uita ca termenul de valabilitate al trusei nu este infinit. Asigura-te ca ai mereu trusa de prim ajutor actualizata. Cele mai bune truse sunt valabile timp de 30 de luni de la data fabricatiei.