IT&C

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a trece la ITP

Inspecția tehnică periodică este o probă de foc pentru șoferii români. De ce? Din cauză că pe toată perioada anului, o mare parte dintre ei, își neglijează mașinile, iar când vine vremea ITP-ului nu știu cum să-și pregătească mașina.

Atunci când observi defecțiuni la nivelul mașinii tale, cel mai bine e să te prezinți în service pentru a remedia situația. Nu lăsa problemele să se adune, căci atunci când vine vremea ITP-ului, s-ar putea să fie prea târziu pentru reparații complexe. Pentru a te mai liniști puțin, în cele ce urmează îți vom prezenta condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a trece la ITP. Dacă totul este în regulă, îndeplinești fiecare condiție enunțată, atunci fii sigur că vei trece inspecția periodică tehnică.

Ce se verifică la ITP

1.    Sistemul de frânare

Sistemul de frânare este poate una dintre cele mai importante sisteme ale mașinii. Înainte de a te prezenta la o statie ITP, ideal ar fi să faci o verificare a discurilor și plăcuțelor de frână. Dacă observi trepidații în momentul frânări sau zgomote neobișnuite, există șanse mari ca discurile de frână să fie ovalizate sau plăcuțele să fie foarte uzate.

Reține că nimeni nu te iartă la ITP dacă ai probleme cu sistemul de frânare!

2.    Sistemul de direcție

În cazul în care sistemul de direcție funcționează neconform, atunci când franezi, mașina ta poate deveni un adevărat pericol pentru ceilalți participanți la trafic. Dacă observi că volanul trage într-o parte sau anvelopele s-au uzat anormal, cu siguranță ai probleme cu sistemul de direcție.

La fel ca în cazul sistemului de frânare, nimeni nu va închide ochii dacă acesta prezintă neconformități. Așadar, înainte de a te prezenta într-o stație ITP, cel mai bine treci pe la un service pentru a rezolva problema.

3.    Martorii de bord

Martorii de bord pot indica probleme mari la nivelul mașinii tale. Atunci când apar, ideal este să te prezinți la un service auto pentru ca personalul specializat să identifice problema și să o rezolve.

Citește și  Vezi ce spune Mark Zuckerberg după acuzațiile lui Frances Haugen

4.    Luminile

La ITP se verifică inclusiv luminile mașinii: pozițiile, luminile de întâlnire, luminile de drum, semnalizările, lumina pentru marșarier, stopurile, becurile pentru numărul de înmatriculare din spate, dar și farurile de ceață.

Poți verifica funcționalitatea tuturor luminilor înainte de a pleca la ITP. În cazul în care observi că unul dintre becuri nu funcționează, îl poți schimba de unul singur.

5.    Seria motorului și a caroseriei

Acestea trebuie să fie vizibile și în conformitate cu cele înscrise în certificatul de înmatriculare.

6.    Anvelopele

Dacă te prezinți la ITP cu anvelope ce au alte dimensiuni decât cele prevăzute în cartea de identitate a mașinii, vei fi respins. Inspectorii ITP verifică și calitatea anvelopelor. Mai exact, sunt atenți la gradul de uzură. Dacă este prea mare, deja mașina nu mai prezintă aceeași siguranță în trafic. Asta înseamnă că nu vei primi undă verde, ci vei fi respins.

Alte sisteme și componente ale mașinii ce se verifică la ITP sunt următoarele: parbriz, rugină, ștergătoare, lichid de spălare pentru geamuri, scaune și centuri de siguranță, ulei de motor, claxon, plăcute de înmatriculare, dar și pachet legislativ obligatoriu.

Ce acte să ai la tine atunci când mergi la ITP?

Este vorba despre 4 documente pe care este obligatoriu să le ai asupra ta atunci când te prezinți la ITP și anume:

  • polița R.C.A. valabilă la data inspecției, în original;
  • certificatul de înmatriculare al mașinii;
  • cartea de identitate a vehiculului, în original;
  • cartea de identitate a persoanei care se prezintă cu mașina la ITP.

Mare atenție! Dacă nu te poți prezenta personal la ITP, poți lăsa pe altcineva să o facă în locul tău. Trebuie doar să aibă asupra sa cartea de identitate.

Să știi că e destul de greu să treci la ITP dacă ți-ai neglijat mașina pe toată perioada anului și prezintă defecte clare, atât estetice, cât și de funcționare. Nimeni nu te va ierta la ITP dacă mașina ta nu corespunde standardelor prevăzute de lege. De ce? Deoarece ești un adevărat pericol pe șosea, atât pentru tine însuți, cât și pentru ceilalți participanți în trafic, dar și pentru viitor. ITP-ul nu este un moft, ci o necesitate pentru a reduce numărul accidentelor și auto accidentelor din trafic!

blank