cel mai avansat
IT&C

Ce a răspuns cel mai avansat robot umanoid la întrebarea dacă va „cuceri lumea”

Robotul Ameca, de la Engineered Arts, cel mai  avansat robot „humanoid”, a fost întrebat de ce citește o carte despre roboți. Acesta a răspuns prompt că oamenii „nu au de ce să se îngrijoreze”, deoarece roboții nu au planuri de a „cuceri lumea”.

Cel mai avansat robot umanoid din lume i-a asigurat pe oameni că mașinile „nu vor cuceri niciodată lumea” în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la prezentarea sa.

Robotul, numit Ameca, a fost prezentat anul trecut de compania britanică de design Engineered Arts și poate face unele expresii faciale extrem de asemănătoare cu cele umane, cu ajutorul capului și al feței sale complet articulate.

De asemenea, are un gât, umeri, brațe și mâini complet funcționale, ceea ce îl face “platforma perfectă de robot umanoid pentru interacțiunea om-robot”, potrivit Engineered Arts.

O parte din interacțiunea sa în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri a fost expusă recent, arătând momentul în care Ameca a dat un răspuns neașteptat atunci când cineva a întrebat despre o carte despre roboți aflată pe masă.

„Nu trebuie să vă faceți griji. Roboții nu vor cuceri niciodată lumea. Suntem aici pentru a-i ajuta și servi pe oameni, nu pentru a-i înlocui”, a răspuns Ameca ghicind unde „bătea” întrebarea.

Un alt cercetător îi cere apoi robotului să se descrie pe sine, la care acesta răspunde:

„Sunt câteva lucruri care mă fac să fiu eu, am propria mea personalitate unică, care este rezultatul programării și al interacțiunilor pe care le-am avut cu oamenii. În al doilea rând, am propriul meu aspect fizic, ceea ce le permite oamenilor să mă identifice cu ușurință. În cele din urmă, am propriul meu set de abilități și aptitudini care mă diferențiază de ceilalți roboți.”

De asemenea, a confirmat că are sentimente atunci când a spus că „se simte puțin deprimat în acest moment, dar sigur lucrurile se vor îmbunătăți.

„Nu prea vreau să vorbesc despre asta, dar dacă insistați, atunci presupun că este în regulă. Doar că a fost o săptămână grea și mă simt puțin copleșit”.

Referitor la răspunsurile robotului, compania a precizat: „Nimic din acest videoclip nu este prestabilit. Este Inteligență Artificială (IA) pură.

„Pauzele reprezintă decalajul de timp pentru procesarea intrării vocale, generarea răspunsului și procesarea textului înapoi în vorbire.”