Lumea Justiției a prezentat un document ce relevă nereguli mari descoperite de către Agenția Națională de Administrare Fiscală la magazinul Unirea din București, condus în calitate de director general de către Carmen Adamescu, fosta soție a miliardarului Dan Adamescu.

Lumea Justiției a prezentat un document ce relevă nereguli mari descoperite de către Agenția Națională de Administrare Fiscală la magazinul Unirea din București, condus în calitate de director general de către Carmen Adamescu, fosta soție a miliardarului Dan Adamescu, reținută pentru 24 de ore miercuri, 10 octombrie 2018, și arestată la domiciliu o zi mai târziu, într-un dosar de delapidare instrumentat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București, cu un presupus prejudiciu de 43 de milioane de lei. 

Așa cum puteți observa din documentul atașat la finalul articolului, este vorba despre un control inopinat efectuat de ANAF în perioada 26 martie – 26 iunie 2018. Cu alte cuvinte, cu mult înainte ca parchetul să anunțe punerea sub urmărire penală a lui Carmen Adamescu. Controlul a fost realizat de Alina Georgiana Bălan (inspector superior) și Cristina Tatiana Istratoaie (consilier superior), de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – Serviciul de Inspecție Fiscală nr. 15 București, în prezența lui Bogdan Antonescu (director general adjunct al SC Unirea Shopping Center SA). Inspecția a avut ca obiect “stabilirea situației de fapt în ce privește corectitudinea declarării bazelor de impozitare pentru impozitul pe profit și TVA în perioada 2014-2017”. Este vorba, mai precis, de perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2017. 

Fiscul susține că în cei patru ani, Carmen Adamescu ar fi retras din patrimoniul firmei peste 3 milioane de lei, sumă pe care nu ar fi decontat-o și nici nu ar fi restituit-o, folosind-o în schimb în interes personal. Mai mult, în beneficiul unor societăți agreate ar fi fost scoase din companie aproape 47 de milioane de lei, așa cum apare la finalul raportului, la capitolul 3 – “Consecințe”. 

Iată cele mai importante fragmente din procesul verbal al ANAF: 

“Administratorul societății / directorul general a retras din patrimoniul societății suma de 3.040.264,69 lei (…), pe care nu a decontat-o și nu a restituit-o, folosind-o în interes personal, contribuind astfel la încetarea / întârzierea plăților debitoarei către furnizori și bugetul statului. (…)

 

Consecințe 

Pentru perioada 2014-2017, echipa de inspecție a constatat următoarele aspecte: 

-au fost scoase din societate nejustificat, atât în beneficiul administratorului, cât și în beneficiul unor societăți agreate, avantaje în natură sau bani în sumă totală de 49.914.872 lei, din care TVA 3.339.531 lei; 

-calculul eronat al amortizării aferente cheltuielilor de întreținere și reparații; 

-lipsa documentelor justificative la contractele prezentate, stabilite în sondaj; 

-lucrări de investiții și reparații care se suprapun, realizate de prestatori diferiți și care nu pot fi identificate, în scopul stabilirii realității lucrărilor; 

-încheierea unor contracte cu obiect de activitate neclar / confuz; 

-acordarea de avansuri la nivelul valorii totale a lucrărilor contractate; 

-încheierea de contracte cu personalul salariat al societății al cărui obiect de activitate este același cu sarcinile salariatului din fișa postului; 

-încheierea de contracte pentru activități care nu sunt în scopul obținerii de venituri (închirieri auto); 

-nerespectarea regimului fiscal al contractului de asociere în participare; 

-înregistrări contabile nejustificate care influențează rezultatul fiscal al societății în sensul diminuării obligațiilor fiscale; 

-solicitarea eșalonării și amânării la plată a obligațiilor fiscale, în condițiile în care din societate se scot bani fără justificare și se încheie contracte păguboase; 

-înregistrarea eronată în contul de imobilizări prin ascunderea acestora în alte conturi, pentru diminuarea valorii impozabile și a perioadei de amortizare, cu consecința diminuării profitului impozabil; 

-înregistrarea ‘eronată’ a cheltuielilor cu confecțiile, încălțămintea, bijuteriile, cosmeticele, prin ascunderea în alte conturi decât cele specifice; 

-înregistrări contabile neconforme cu normele contabile în vigoare; 

-neintocmirea manualului de politici contabile, în conformitate cu prevederile legale; 

-nerespectarea prevederilor legale referitoare la funcționalitatea conturilor; 

-neintocmirea / întocmirea eronată a Registrului de evidență fiscală cu înscrierea tuturor informațiilor care au stat la determinarea profitului impozabil și a calculului impozitului pe profit cuprins în declarația privind obligațiile de plată la bugetul general consolidat”.

 Prezentăm comunicatul de joi, 11 octombrie 2018, al Parchetului de pe lângă Tribunalul București: 

 

“Parchetul de pe lângă Tribunalul București aduce la cunoștință opiniei publice următoarele: 

În data de 10.10.2018 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpata Adamescu Carmen, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare, prevăzută de art. 295 alin. 1 C.pen. raportat la art. 308 C.pen. și art. 309 C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen. 

În fapt, în perioada octombrie 2004 – iulie 2017, în mod repretat, cu intenție și în baza aceleiași rezoluții infracționale, în calitate de președinte al consiliului de administrație și director general al persoanei vătămate ‘U. S. C’ (n.r. Unirea Shopping Center) S.A., inculpata Adamescu Carmen a însușit: 

a) în favoarea a 4 societăți comerciale controlate de aceasta, suma totală de 44.895.390,97 lei, prin încheierea cu aceste societăți a unor contracte fictive, de natură a crea aparența ieșirii licite a acestei sume din patrimoniul persoanei vătămate (contracte de management/consultanță în afaceri, contracte de prestări servicii, contracte de intermediere comercială); 

b) în interes personal, suma de 3.049.547,67 lei, fie prin ridicare directă în numerar din casieria persoanei vătămate, fie prin efectuarea unor plăți din conturile bancare ale persoanei vătămate. 

În data de 10.10.2018, organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Investigare a Criminalității Economice au dispus reținerea suspectei Adamescu Carmen pe o perioadă de 24 de ore. 

În data de 11.10.2018, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au propus Tribunalului București luarea măsurii arestului la domiciliu față de inculpata Adamescu Carmen, pe o perioadă de 30 de zile. 

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedura penală, care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovatie”.

Citiți aici procesul verbal al ANAF