Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat primirea, în seara zilei de 20 mai 2025, la ora 23:41, a unei cereri intitulate „Cerere de anulare a alegerilor”, trimisă prin e-mail de George Simion. Documentul a fost însoțit de mai multe anexe și este semnat olograf, însă doar în format scanat.
Cererea trimisă de Simion nu respectă cerințele procedurale
Conform comunicatului oficial, cererea nu respectă, în forma trimisă, toate cerințele procedurale stipulate de articolul 7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale.
Acest articol prevede că cererile adresate Curții trebuie să fie semnate olograf în original sau cu o semnătură electronică calificată, înainte de data și ora dezbaterilor.
CCR, notificare oficială trimisă lui Simion
În dimineața zilei de 21 mai 2025, la ora 9:06, CCR i-a trimis lui George Simion o notificare oficială, solicitându-i să completeze condițiile de formă necesare pentru înregistrarea legală a sesizării. Mesajul a fost expediat pe aceeași adresă de e-mail de la care a fost trimisă cererea inițială.
Deși documentul nu îndeplinește în totalitate cerințele procedurale, Curtea Constituțională a anunțat că va analiza cererea în ședința programată pentru 22 mai 2025, la ora 10:00.
Liderul AUR a cerut votanților săi să depună contestații pentru anularea alegerilor
Reamintim că Liderul AUR a încurajat românii să depună contestații la Curtea Constituțională pentru anularea alegerilor și a cerut retragerea acuzațiilor împotriva lui Georgescu.
„Înțeleg că sunt șanse puține ca cererea noastră la CCR să treacă. Fac apel la români să se adreseze la CCR și să ceară anularea acestei mascarade. Cerem urgent retragerea acuzațiilor împotriva lui Călin Georgescu și a controlului judiciar”, a afirmat Simion.
Contestația putea fi depusă doar de Simion
Cu toate acestea, din punct de vedere legal, poate depune contestații pentru anularea alegerilor prezidențiale din turul II, numai unul dintre cei doi candidați.
Astfel, art. 52, alin (2) din Legea 370/ 2024 republicată, stipulează că „cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale și de candidații care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază”.
