CCR
Politic

CCR, motivare incredibilă: Parlamentarii au comis un „abuz” când și-au tăiat pensiile speciale

CCR a anunțat de ce a declarat neconstituțională legea care ar fi tăiat pensiile speciale ale parlamentarilor. Parlamentarii au forțat votarea legii într-o zi, iar cei care au făcut acest lucru au abuzat de putere. Astfel, ei nu au urmat toate procedurile.

„Altfel spus, stabilirea unor reguli clare în privinţa procedurii legislative, inclusiv la nivelul Legii fundamentale, şi respectarea regulilor astfel stabilite constituie o garanţie împotriva abuzului de putere al majorităţii parlamentare, aşadar, o garanţie a democraţiei

Faţă de temeinicia motivelor de neconstituţionalitate extrinsecă ce vizează procedura de adoptare a legii analizate şi care afectează legea în ansamblul său, Curtea constată că nu mai este cazul să examineze celelalte critici de neconstituţionalitate extrinsecă și intrinsecă formulate”, se arată în motivarea deciziei CCR.

În acest fel, fosștii deputați vor rămâne pe viitor cu pensiile speciale

În acest fel, fosștii deputați vor rămâne pe viitor cu pensiile speciale.

Jurnaliști din presa economică au verificat câteva din pensiile speciale ale foștilor deputați. Spre exemplu, actualul șef al CCR Valter Dorneanu ridică o pnesie specială de 6.500 de lei pe lună. Petre Roman ridică, anual, suma de 116.000 de lei pensie specială pentru că a fost parlamenatr. Este vorba de 9.700 de lei lunar.

Gabriel Oprea primea o pensie specială de 115.000 de lei pe an, adică 9.800 lei/lună. Aceste pensii au fost abrogate anul trecut, dar CCR ar putea anula decizia de abrogare.