CCR a respins sesizarea lui Iohannis pe buget: Ministrul Dezvoltării Regionale Daniel Suciu a declarat, miercuri, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului, că președintele ar trebui să își ceară scuze și să dea explicații „pentru că a blocat activitatea autorităților locale”, conform Mediafax.

„Pe mine mă preocupă foarte mult ca astăzi CCR să dea drumul la buget. E o veste bună. Cred că domnul președinte ar trebui să dea niște explicații.pentru că a întârziat bugetul, a împiedicat autoritățile locale să își facă treaba și cred că trebuie să își ceară scuze”, a declarat Daniel Suciu, miercuri, la Parlament.

Întrebat dacă președintele României va trimite spre reexaminare Legea bugetului în Parlament, Suciu a răspuns: „Dacă domnul președinte este responsabil cred că ar trebui să se oprească aici, fără să trimită înapoi la Parlament acest buget”.

Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019, însă a admis obiecția sa în legătură cu plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Prima obiecție de neconstituționalitate pe legea bugetului a fost respinsă cu majoritatea de voturi, iar cea de-a doua obiecție referitoare la Legea plafoanelor bugetare a fost admisă cu unanimitate de voturi.

Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Pe 22 februarie, președintele Iohannis a sesizat Curtea Constituțională privind Legea bugetului. Șeful statului argumentează în obiecția de neconstituționalitate că au fost încălcate atribuțiile și rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului.

Camera Deputaților a adoptat, decizional, pe 15 februarie, bugetul de stat pentru 2019.