Actualitate

Cazul “Elodia” ar putea lua o nouă turnură. Vezi ce mișcare inteligentă a făcut Cristian Cioacă

Cristian Cioacă, poliţistul acuzat şi condamnat pentru că şi-ar fi omorât soţia a făcut o mișcare inteligentă care ar putea arunca în aer cazul Elodia, dar și credibilitatea autorităților.

Avocata Maria Vasii încearcă să demonstreze că ancheta în urma căei clientul său, Cristian Cioacă a fost trimis după gratii, ridică foarte multe semne de întrebare. Mișcarea lui Cioacă și a avocatei constă în solicitarea unor lămuriri.

Practic, Ciacă a făcut o petiție prin care a solicitat Curţii de Conturi lămurirea unor aspecte în privința: ”modului cum au fost ordonanţate cheltuielile pentru antrenarea efectivelor de jandarmi chemaţi pentru căutarea cadavrului în timpul efectuării activităţilor de urmărire penală şi… oportunitatea acestor operaţiuni (…) în condiţiile în care nu s-a parcurs procedura căutării persoanei vii”; ”legalitatea şi oportunitatea deciziei de a se achiziţiona dispozitivul ADE 650 în scopul operaţiunilor şi activităţilor de căutare a cadavrului”; ”legalitatea şi oportunitatea deciziei de a se achiziţiona autoutilitara cu destinaţie specială care avea în dotare lampa Crime-lite (Crime-lite 82S) cu raportare la eficacitatea dispozitivului din dotarea Poliţiei Române, respectiv, dispozitivul Polilight – a se vedea împrejurările şi contractele în baza cărora au fost achiziţionate aceste laboratoare criminalistice mobile şi dacă achiziţia publică s-a desfăşurat cu respectarea normelor metodologice în materie de achiziţii publice”.

La solicitarea lui Cioacă, Curtea de conturi a răspuns:
”Din verificarea acestor solicitări a rezultat: 1. În perioada 2007-2012, efective din cadrul structurilor teritoriale ale Jandarmeriei Române au participat, la solicitarea şi sub coordonarea Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la operaţiunile de căutare a cadavrului Elodiei Ghinescu. Aceste activităţi s-au realizat în baza atribuţiilor legale, conform prevederilor articolului 19 alineatul 3 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, respectiv: «Jandarmeria Română răspunde solicitării magistratului de a participa, împreună cu acesta, la efectuarea unor acte procedurale»“.

Un alt răspuns al Curții Constituționale se referă la dispozitivele folosite de anchetatori și practic cei de la CCR îi ridică mingea la fileu polițistului. ”Poliţia Română nu a achiziţionat şi nu are în dotare dispozitive de tip ADE 650 şi nici lampă Crime-lite 82S în componenţa autoutilitarelor cu destinaţie specială. Poliţia Română dispune de echipamente tip Polilight, care au fost achiziţionate în anul 2005, cu precizarea că aceste dispozitive sunt surse de lumini cu undă variabilă, care sunt destinate pentru căutarea urmelor papilare, biologice latente şi nu pentru căutarea şi descoperirea cadavrelor”.