Showbiz

Cătălin Măruţă, o vedetă la judecata opiniei publice. A greşit sau nu?

De la agonie la extaz: cam asa s-ar putea eticheta perioada prin care trece Catalin Maruta. Starul PRO TV este pe de o parte extrem de fericit pentru ca a devenit din nou tata, sotia sa Andra aducand pe lume o fetita (Eva Ioana Maria, care mai are un frate de 4 ani, pe David Maruta) dar pe de alta parte el a fost supus, exact in aceste zile, unui tir de atacuri sustinute, venite si de la autoritati dar si de la colegii de presa.

maruta

Maruta a declanşat o puternică dispută după ce în emisiunea sa a prezentat-o pe victima violului din judeţul Vaslui. Dar această lungă discuţie moralizatoare nu a mers prea departe. În definitiv, fata, care este majora, a apărut de bună voie, iar dacă realizatorii aveau acordul părinţilor şi pe cel al victimei, nu era nicio problemă. E adevărat că gazda emisiunii şi-a asumat un risc enorm, dar a procedat corect cu atat mai mult cu cat cazul elevei violate din judeţul Vaslui a îngrozit o ţară întreagă. Cinismul celor şapte violatori, tertipurile familiilor acestora şi superficialitatea procurorilor au generat o criză morală cu implicaţii profunde. În acest context, televiziunile au preluat subiectul sensibil şi l-au supus unei dezbateri mai pertinente sau mai senzaţionale, în funcţie de interesele fiecărei staţii, astfel încât să obţină o audienţă cât mai mare. În acest fel, fata violată ajunge să apară în show-ul realizat de PRO TV care îl are la timonă pe Cătălin Măruţă. 

Această apariţie la o oră de maximă audienţă şochează întreaga opinie publică, generând un val de antipatie pentru gazda show-ului de succes. Cătălin Măruţă intră în vacanţă, profitând de încheierea sezonului, aparent fără nicio legătură cu scandalul stârnit de emisiune. Cazul este analizat de CNA ( Consiliul Naţional al Audiovizualului) fără a se da nicio sancţiune, pe masa instituţiei sosind o scrisoare din partea mamei care explică în ce mod a intrat ea şi fiica ei în emisiunea respectivă. „Am acceptat în cele din urmă, în urma presiunilor psihice făcute de domnişoara reporter, să intru în direct în emisiunea «La Măruţă», însă doar pentru cinci minute, pentru a mulţumi oamenilor pentru susţinere, însă nu şi pentru a discuta despre cazul fiicei mele”, a scris doamna Munteanu. Aceasta susţine în continuare că în timpul pauzei publicitare, echipa PRO TV a rugat-o s-o lase pe fiica ei să le mulţumească în direct celor care o susţin. Şi astfel s-a produs legătura dintre fiică şi opinia publică din România. 

Conform agenţiei Mediafax ”Pro TV nu a primit nicio sancţiune de la CNA în cazul emisiunii La Măruţă în care a fost dezvăluită identitatea victimei violului din judeţul Vaslui, singura propunere făcută, de amendă cu 200.000 de lei, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată”. Toate discuţiile cum că postul TV ar fi plătit bani pentru ca mama şi fiica să apără la televizor au fost doar speculaţii. Pe de altă parte, decizia de a prezenta o victimă la o oră de maximă audienţă rămâne discutabilă, dar, atâta vreme cât unul dintre părinţi nu a avut nimic de obiectat, se poate argumenta că reporterul de la faţa locului a încercat să asigure succesul emisiunii şi a reuşit fără să facă nimic ilegal. E greu de spus dacă fata a greşit sau nu, apărând la televizor. Argumentul că vreme de câteva luni atât ea cât şi mama ei au fost supuse la presiuni din partea violatorilor le poate da dreptul să-şi susţină public nevinovăţia.

De ce ar fi fost nevoie să se ascundă dacă erau de bună credinţă? Identitatea fetei nu era o enigmă în Văleni, satul unde s-a produs violul, reputaţia ei a fost distrusă de cei şapte violatori care au susţinut  o campanie intensă de defăimare a ei. Cum ar fi trebuit să se apere atâta vreme cât nu a avut sprijin din partea autorităţilor?  Acum, cazul ei a devenit public, oamenii o cunosc şi înţeleg grozăvia la care a fost supusă. Chiar dacă în al doisprezecelea ceas, fata a obţinut măcar iertarea pe care o merita din partea celor care o susţin şi nu sunt puţini. Vinovaţii, de la apariţia ei la televizor, sunt mult mai aproape de o pedeapsă exemplară. Se poate spune că Măruţa a salvat-o pe Raluca Munteanu cu preţul propriei popularităţi. Să vedem dacă vedeta îşi va reveni sau nu după acest sacrificiu, urmeaza ca opinia publica sa dea, in felul ei, verdictul asupra grestului lui Maruta si a postului tv la care acesta este vedeta.

blank
blank